
Dobra kawa ziarnista z Lidla — którą wybrać?
Kto nie lubi zacząć dnia od filiżanki aromatycznej kawy? Większość osób pije kawę na pobudzenie. Są też tacy, którzy po prostu uwielbiają jej smak. W dzisiejszym wpisie znajdziesz ranking najlepszych kaw ziarnistych z Lidla. Zebrane informacje pomogą Ci odnieść jeszcze więcej przyjemności z picia ulubionego napoju.

Dobra kawa ziarnista, czyli jaka?
Dwa najczęściej uprawiane gatunki kawy to Arabica i Robusta. Każda z nich odpowiada za odmienne wrażenia smakowe. Jaka jest różnica pomiędzy nimi?
- Arabica zajmuje 2/3 światowej produkcji kawy. Pośród najbardziej znanych obszarów jej uprawy możemy wymienić Kolumbię, Brazylię oraz Etiopię. Ten gatunek kawy charakteryzuje się łagodnym smakiem i niezwykle bogatym aromatem. Niekiedy zdołamy wyczuć w tym aromacie subtelną owocową nutę.
- Robusta to gatunek zdecydowanie bardziej odporny i mniej wymagający podczas uprawy. Wywodzi się on z Afryki, jednak uprawiany jest także w innych regionach świata. Cechuje go intensywny smak z wyczuwalną goryczką oraz wyższa zawartość kofeiny.
Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą? Cechy dobrej kawy ziarnistej
Czym charakteryzuje się dobra kawa ziarnista? Są to przede wszystkim świeżo palone ziarna, które zostały zamknięte w szczelnym opakowaniu. Cechą charakterystyczną ziarenek dostępnych w marketach jest opakowanie wyposażone w jednokierunkowy wentyl. Jego zadaniem jest odprowadzanie na zewnątrz dwutlenku węgla przy jednoczesnym blokowaniu dostępu powietrza do wnętrza opakowania.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę podczas zakupu kawy? Przede wszystkim trzeba pamiętać, że idealny smak kawy jest kwestią gustu i preferencji każdego smakosza. Smak i aromat to bardzo indywidualne kwestie. Jedni cenią sobie słodycz kawy, inni wolą jej goryczkę lub wyczuwalną kwasowość. Są tacy, co uwielbiają zdecydowaną moc i intensywność oraz tacy, którzy wolą napój o łagodnym smaku.
Pośród najistotniejszych czynników wpływających na ostateczny smak i aromat kawy możemy wymienić:
- gatunek kawy,
- region uprawy,
- data wypalania,
- stopień wypalenia ziaren,
- sposób przygotowania kawy w postaci finalnej.
Sprawdź aktualne promocje na kawę ziarnistą!
Jaką kawę ziarnistą z Lidla wybrać? Ranking kaw ziarnistych z Lidla
Pośród kaw ziarnistych dostępnych w Lidlu znajdziesz zarówno kawy najpopularniejszych światowych marek, takich jak Lavazza, jak i wysokiej jakości produkty marki własnej Lidla – Bellarom. Te ostatnie doskonale łączą znakomite walory smakowe z przystępną ceną. Dalsza część artykułu przybliża kilka najczęściej wybieranych produktów.
Bellarom Caffè Crema Classico
Pierwsza z naszych propozycji to produkt marki własnej Lidla – kawa Bellarom Cafè Crema Classico o wyjątkowym kremowym i aksamitnym smaku. To znakomita mieszanka wysokiej jakości Arabiki i Robusty, oferująca harmonijne połączenie słodkiego, gorzkiego i kwaśnego smaku. Ziarna pochodzą z Afryki Wschodniej i cechuje je zrównoważona intensywność oraz średni stopień wypalenia.
Bellarom Barista Crema
Bellarom Barista Crema to łagodna kawa o bogatym smaku, która tej wyśmienitej kawy nadaje się do przyrządzania różnego rodzaju kaw mlecznych, takich jak latte czy cappuccino. Ze względu na znakomity stosunek jakości do ceny, kawa ta jest bardzo często wykorzystywana w kawiarniach czy pubach. Ziarna zachwycają czekoladowym posmakiem z orzechowymi nutami. Idealny wybór dla osób szukających zrównoważonego smaku.
Zobacz aktualne promocje na kawę Lavazza!
Lavazza Crema e Aroma
Lavazza to światowej klasy producent kawy uwielbianej na całym świecie. Cechą charakterystyczną kawy Crema e Aroma jest doskonała, gęsta crema oraz obecne w aromacie nuty czekolady. Kompozycja Arabiki i Robusty pochodzi z krajów Ameryki Południowej, Afryki i Azji.
Na półkach Lidla można dostrzec także inne kawy tej marki, takie jak Lavazza Espresso, Qualita Oro, Caffè Crema Classico czy Caffè Crema Dolce.
Dallmayr Crema d’Oro
Jeśli szukasz kawy, którą charakteryzuje niska zawartość kofeiny, to delikatna Dallmayr Crema d’Oro z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Starannie dobrana kompozycja ziaren gwarantuje uzyskanie łagodnego aromatu pokrytego jasną i gęstą cremą.
Bellarom Caffè Crema Ethiopia
Bellarom Caffè Crema Ethiopia to średnio wypalane ziarna kawy Arabica idealne do przyrządzania w automatycznym ekspresie. Kawa przekonuje wyrazistym smakiem oraz subtelnym owocowo-kwiatowym aromatem. Po wcześniejszym zmieleniu kawę można także przygotować w ekspresie przelewowym, a nawet french pressie.
Aktualne promocje na kawę Dallmayr, sprawdź!
Segafredo Intermezzo
A oto kawa w kultowym czerwonym opakowaniu rozpoznawalna przez kawoszy z całego świata. Nadaje się idealnie na klasyczne włoskie espresso, ale nie tylko. Cechy charakterystyczne Segafredo Intermezzo to wyrazisty i intensywny smak z delikatnymi nutami czekolady i migdałów oraz wysoka zawartość kofeiny.
Bellarom Espresso Cremoso
Ostatnia z naszych propozycji kaw ziarnistych z Lidla to Bellarom Espresso Cremoso, którą charakteryzują mocno palone ziarna o intensywnym smaku. Zdaniem klientów jest to „bardzo dobra i zarazem tania kawa”, która „smakuje też rewelacyjnie w frappe”.
Poniżej prezentujemy porównanie najważniejszych cech opisanych powyżej kaw.
Gatunek kawy | Intensywność | Stopień palenia | Kwasowość | |
Bellarom Classico | 65% Arabica35% Robusta | 3/5 | 3/5 | 2/5 |
Bellarom Barista Crema | mieszana | 3/5 | 3/5 | 3/5 |
Lavazza Crema e Aroma | 40% Arabica 60% Robusta | 4/5 | 3/5 | 3/5 |
Dallmayr Crema d’Oro | mieszana | 3/5 | 2/5 | 3/5 |
Bellarom Ethiopia | 100% Arabica | 2/5 | 3/5 | 2/5 |
Segafredo Intermezzo | 60% Arabica40% Robusta | 4/5 | 3/5 | 3/5 |
Bellarom Espresso Cremoso | 100% Arabica | 4/5 | 5/5 | 3/5 |
Jak parzyć kawę, aby wydobyć z niej najwięcej smaku i aromatu?
Znanych jest kilka dobrych sposobów parzenia zmielonych ziaren kawowca. Możemy zaparzyć je w ekspresie automatycznym, ekspresie przelewowym, kawiarce, french pressie lub po turecku w tygielku. Wybór konkretnej metody parzenia powinien być uzależniony od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć.
Osoby, które liczą na mocne pobudzenie i dużą dawkę kofeiny, mogą zdecydować się na napar z ekspresu ciśnieniowego. Dzięki dłuższemu kontaktowi ziaren z wodą napój będzie zdecydowanie bardziej pobudzający. Kawa przygotowana w klasycznej kawiarce ma natomiast wyjątkowo aksamitną konsystencję oraz niezwykle głęboki aromat.
Bez względu na wybrany sposób parzenia należy pamiętać, że najlepiej smakuje napój przyrządzony ze świeżo zmielonych ziaren. Istotny jest także wybór odpowiedniej proporcji, który możemy osiągnąć metodą prób i błędów.
Aby znaleźć swój idealny smak, poszukiwania warto rozpocząć od 6-7 g kawy na 100 ml wody. Kawa lubi wysokie temperatury parzenia, jednak użycie wrzątku może skutkować poparzeniem i zbytnią goryczką. Temperatura wody powinna zatem wynosić 93-96 stopni. Warto wykorzystać do tego celu wodę, która została wcześniej przefiltrowana.
Sprawdź aktualną gazetkę promocyjną sieci Lidl!
Promocje na kawę ziarnistą na Blix.pl — znajdź najlepsze okazje!
W ofercie Lidla można znaleźć szeroki wybór kaw ziarnistych o różnym stopniu palenia, intensywności i profilu smakowym, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Aby być na bieżąco z aktualnymi promocjami, warto regularnie sprawdzać aktualne gazetki Lidla i pozostałych marketów na stronie blix.pl. Bądź na bieżąco z ofertą promocyjną swoich ulubionych sklepów, aby nie przegapić żadnego z fantastycznych rabatów!
Źródła:
https://www.lidl.pl/c/bellarom/s10011832
https://www.lidl.pl/c/arabica-czy-robusta-ktory-gatunek-kawy-wybrac-poradnik/s10011938
https://kukbuk.pl/artykuly/10-sposobow-na-lepsza-kawe-w-domu/