Ile piec udka z kurczaka we frytkownicy beztłuszczowej? Jaka temperatura? 3 przepisy

01.04.2025

Marzą Ci się soczyste i aromatyczne udka z kurczaka z chrupiącą skórką? Przygotuj je z pomocą niezawodnej frytkownicy beztłuszczowej! Kurczak przyrządzony w Air Fryer to gwarancja smaku oraz oszczędność czasu. Podajemy 3 sprawdzone przepisy!

Ile piec udka z kurczaka we frytkownicy beztłuszczowej? Jaka temperatura? 3 przepisy
Spis treści:

    Czy przygotowanie udek we frytkownicy beztłuszczowej to dobry pomysł?

    Przygotowywanie potraw we frytkownicy beztłuszczowej to świetna alternatywa zastępująca smażenie na głębokim tłuszczu czy czasochłonne pieczenie w tradycyjnym piekarniku. Potrawy są zdrowsze, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. 

    Jednym z dań, które idealnie nadaje się do przygotowania we frytkownicy beztłuszczowej, są udka z kurczaka. Mięso przyrządzone w ten sposób jest wyjątkowo soczyste, kruche i delikatne. Udka wprost zachwycają bogatym aromatem oraz cudownie chrupiącą skórką. Każdy, kto choć raz zasmakuje udek z Air Fryer, już nigdy nie przygotuje ich inaczej.

    Jak przygotować chrupiące udka kurczaka z frytkownicy? Sprawdzone przepisy

    Udka z kurczaka we frytkownicy beztłuszczowej można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Dodanie nawet jednej charakterystycznej przyprawy może całkowicie zmienić charakter naszego dania. Poniżej podajemy trzy sprawdzone przepisy na soczyste i aromatyczne udka z kurczaka. Koniecznie wypróbuj każdego!

    Sprawdź promocje na udka z kurczaka!

    Pieczone udka z kurczaka

    Powyższe danie to ukłon w stronę kulinarnych tradycjonalistów, którzy nie lubią wymyślnych przepisów, a najbardziej cenią sobie proste i standardowe potrawy bez zbędnych dodatków.

    Składniki:

    • 2 udka z kurczaka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sól i pieprz

    Przygotowanie:

    Krok 1. Na początek dokładnie opłucz i osusz mięso. 

    Krok 2. Nasmaruj mięso oliwą oraz przypraw solą i pieprzem. 

    Krok 3. Przyprawione udka umieść w koszu urządzenia skórą do dołu i rozpocznij pieczenie. Jak widać, prościej się nie da!

    Mięso przygotowane według tej receptury daje sporą dowolność w kwestii wyboru dodatków. Klasyczne udka smakują idealnie z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem czy puree. Tak upieczone mięso podawaj z sałatą, warzywami lub ulubionymi surówkami.

    Kurczak w promocji, sprawdź!

    Chrupiące udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej

    Czas na oryginalne połączenie kilku charakterystycznych smaków, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchennych eksperymentów. 

    Składniki:

    • 4 udka z kurczaka
    • 200 ml jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki musztardy
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki soli
    • pieprz do smaku
    • grzanki z 4 kromek ulubionego chleba

    Przygotowanie:

    Krok 1. Przyrządzanie chrupiących udek rozpocznij od opłukania i osuszenia mięsa.

    Krok 2. Przejdź do przygotowania marynaty. Połącz ze sobą jogurt, musztardę, kurkumę, sól oraz połowę papryki. 

    Krok 3. Pokryj marynatą udka i włóż do lodówki na około 30 minut (jeśli masz mało czasu, możesz pominąć ten etap). 

    Krok 4. Rozkrusz grzanki przy pomocy tłuczka lub blendera, po czym wymieszaj z pozostałą papryką i odrobiną pieprzu. 

    Krok 5. Kurczaka obtocz w przygotowanej panierce, ułóż w koszu frytkownicy i rozpocznij pieczenie.

    Sprawdź promocje na piersi z kurczaka!

    Udka z kurczaka w marynacie barbecue

    Ostatnia propozycja to pikantne i wyraziste w smaku udka barbecue. Sprawdzą się idealnie zarówno do przygotowania we frytkownicy beztłuszczowej, jak i na grillu.

    Składniki:

    • 4 udka z kurczaka
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżki musztardy
    • 1 łyżeczka przyprawy chili
    • 2 łyżeczki brązowego cukru 
    • sól i pieprz

    Przygotowanie:

    Krok 1. Zacznij od opłukania i osuszenia mięsa.

    Krok 2. Przejdź do przygotowania pikantnej marynaty barbecue. Połącz ze sobą oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, musztardę, chili w proszku, cukier oraz sól i pieprz. 

    Krok 3. Obtocz mięso w marynacie i włóż do lodówki na około 30 minut (jeśli masz mało czasu, możesz pominąć ten etap). 

    Krok 4. Umieść udka w koszu frytkownicy skórą do dołu i rozpocznij pieczenie. 

    Udka smakują wyśmienicie w towarzystwie dressingów na bazie jogurtu naturalnego.  Jednym z nich są popularne tzatziki. Aby je przygotować, zetrzyj na tarce o grubych oczkach zielonego ogórka wraz ze skórą, oprósz solą i odstaw na 10 minut. Po 10 minutach odciśnij nadmiar soku z ogórków, dodaj jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Smacznego!

    Sprawdź aktualne promocje w sieci Lidl!

    Ile piec udka z kurczaka w air fryer?

    Czas pieczenia udek z kurczaka we frytkownicy beztłuszczowej w dużej mierze zależy od upodobań każdego smakosza. Jedni wolą delikatne i mięciutkie mięso, inni preferują udka mocno dopieczone oraz chrupiące na zewnątrz. Najlepiej zatem dojść do złotego środka metodą prób i błędów. 

    Jaka temperatura będzie najlepsza?

    Jaką temperaturę ustawić, aby udka z kurczaka nie były przesuszone, ale idealnie dopieczone a przy tym soczyste? Optymalna temperatura do pieczenia udek z kurczaka w urządzeniu Air Fryer to 200°C. Ile piec udka z kurczaka w 200 stopniach? Warto pamiętać, że na ostateczną ilość czasu mogą wpłynąć osobiste preferencje lub wielkość udek.

    Optymalny czas pieczenia zazwyczaj wynosi ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto przywrócić mięso na drugą stronę. Jeśli wolisz mniej przypieczone udka, wówczas po 10 minutach pieczenia w 200 stopniach możesz obniżyć temperaturę urządzenia do 150 stopni, po czym dalej piec mięso przez kolejne 10 minut.

    Źródła:

    https://www.tefal.pl/przepisy/detail/PRO/Pieczone%20udka%20z%20kurczaka/2788750

    https://www.philips.pl/c-e/blog/dom/kuchnia/przepisy/dania-glowne/spicy-drumsticks-with-barbecue-marinade.html

    Tagi