
Jak zrobić masło w domu? Czy to się opłaca?
Marzy Ci się pajda świeżego, domowego chleba z aksamitnym masłem? Koniecznie wykorzystaj do tego własnoręcznie wykonane smarowidło, jakiego nie znajdziesz w żadnym sklepie. Przekonaj się, jak proste jest zrobienie domowego masła oraz znajdź odpowiedź na pytanie, czy to opłacalny interes. Zapraszamy do lektury!

Jak zrobić domowe masło?
Być może zapytasz: po co robić domowe masło, skoro półki sklepowe są wręcz przepełnione produktami tego typu? Wyjaśnienie jest proste. Samodzielnie wykonane masło jest wyjątkowo aksamitne i śmietankowe w smaku, a do tego jego skład nie budzi żadnych wątpliwości, zwłaszcza jeśli jest sporządzone z wiejskiej śmietany. Własny wyrób to także ogromna satysfakcja. Każdy, kto robi masło, z pewnością to potwierdzi.
Sprawdź promocje na masło!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania masła?
Najważniejszym, a zarazem jedynym składnikiem potrzebnym do przygotowania domowego masła jest śmietana kremówka o jak najwyższej zawartości tłuszczu. Ideałem byłaby śmietana wiejska od zaprzyjaźnionego gospodarza, jeśli jednak nie masz do niej dostępu, wybierz sklepową śmietanę 30% lub 36%.
Bita śmietana ma to do siebie, że po pewnym czasie ubijania wytrąca się z niej masło. Jeśli sięgniesz po schłodzoną śmietanę, proces ubijania znacznie się wydłuży. Śmietana w temperaturze pokojowej zdecydowanie przyspieszy przygotowanie smarowidła. Z 500 ml śmietany uzyskasz około 150 g masła.
Prócz śmietany należy przygotować odpowiednie wyposażenie, czyli mikser, wysokie naczynie, sitko lub gazę oraz naczynie z zimną wodą. Wiemy już, co będzie potrzebne, czas przejść do najważniejszej kwestii, czyli samego przepisu.
Jak krok po kroku zrobić masło w domu?
Nadszedł czas na to, aby przygotować swoje pierwsze domowe masło ze śmietany kremówki. Od czego zacząć?
Krok 1. Przelej śmietanę do naczynia i rozpocznij ubijanie na średnich obrotach miksera.
Krok 2. Po 1-2 minutach ubijania przełącz obroty na najwyższy poziom.
Krok 3. Zaczęły pojawiać się grudki masła? Mieszaj cierpliwie aż do momentu, gdy nastąpi całkowity podział na część płynną w postaci maślanki oraz zwartą w postaci masła. Cały proces ubijania masła powinien potrwać max. 10 minut.
Krok 4. Po zakończonym miksowaniu umieść masło do odsączenia na sitku lub gazie.
Krok 5. Przełóż zwartą część masy do naczynia z zimną wodą, aby poprzez ugniatanie jej łyżką lub ręką oddzielić od masła resztki maślanki. Czynność powtarzaj do otrzymania czystej wody.
Krok 6. Uformuj ostateczny kształt masła.
Zobacz promocje na śmietanę do przygotowania domowego masła!
Jak zrobić masło klarowane?
Cechą charakterystyczną tradycyjnego masła jest niska temperatura dymienia, która wynosi około 100 stopni. Jest to powodem, dla którego smażenie na maśle uznaje się za szkodliwe. Dużo lepszym rozwiązaniem jest smażenie na maśle klarowanym, które jest pozbawione szybko spalających się białek. Punkt dymienia takiego masła to aż 250 stopni. Jego cechy charakterystyczne to piękny złocisty kolor oraz orzechowy smak i aromat.
Jak zrobić samodzielnie masło klarowane?
Krok 1. Porcję świeżego masła umieść w suchym garnku o grubym dnie, a następnie zacznij podgrzewać na średnim ogniu.
Krok 2. Gdy masło zacznie bulgotać, obniż temperaturę do minimum i gotuj masło przez 15-20 minut co jakiś czas usuwając gromadzącą się pianę.
Krok 3. Gotowe masło zlej do pojemnika przez gęste sitko lub gazę i przechowuj w lodówce.
Czy opłaca się zrobić domowe masło? Porównanie kosztu zrobienia masła i zakupu gotowego produktu
Zastanówmy się teraz, czy domowe masło to opłacany interes pod względem finansowym. Za kostkę sklepową w dobrej cenie zapłacimy około 6 zł. Koszt wykonania domowego masła zależy natomiast od ceny śmietanki, która niestety nie należy do najtańszych produktów. Z opakowania o pojemności 500 ml, za które w promocyjnej cenie trzeba zapłacić około 8 zł, uzyskamy niepełną porcję tradycyjnej 200-gramowej kostki masła. Dodając do tego koszt energii oraz własny czas, zdecydowanie bardziej opłaca się kupić gotowy produkt.
Pamiętajmy jednak, że sens wykonania domowego masła nie mierzy się tylko w złotówkach, ale także w niepowtarzalnym smaku, aromacie, wartościach i satysfakcji.
Promocje na masło klarowane, zobacz!
Jak długo można przechowywać domowe masło?
Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, masło zrobione samodzielnie w domu posiada okres przydatności do spożycia od 2 do 3 tygodni, jeśli jest przechowywane w lodówce. Posiadasz nadmiar świeżego masła? W zamrażarce możesz je przechowywać nawet do 9 miesięcy!
Inną opcją jest przerobienie masła na masło klarowane, które w warunkach chłodniczych można przetrzymywać nawet ponad 12 miesięcy. Tak długi okres przydatności związany jest z usunięciem w procesie klarowania wody, która sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.
Sprawdź aktualne promocje w sklepie Lidl!
Sprawdź aktualne promocje na masło i śmietanę na Blix.pl!
Większość osób, do których należy gospodarowanie pieniędzmi, przy każdej okazji szuka sposobu na oszczędności. Przy stale rosnących cenach żywności ten fakt nikogo nie dziwi. Fani domowego masła z pewnością ucieszą się z bieżących doniesień na temat promocyjnych cen śmietanki kremówki, które można znaleźć w gazetkach promocyjnych publikowanych na stronie blix.pl.
Każdego dnia na stronie blix.pl pojawiają się nowe gazetki promocyjne zawierające aktualne rabaty. Bądź na bieżąco i kupuj produkty w jeszcze niższych cenach!