Jakie przekąski na Halloween przygotować dla dzieci?

17.10.2024

Impreza Halloweenowa to świetna okazja do wykazania się humorem i pomysłowością w kuchni. To pora na przyrządzenie mrożących krew w żyłach przekąsek, które wywołają niezapomniane emocje u spragnionych doznań dzieci. Poznaj nasze pomysły na straszne przekąski na Halloween dla dzieci.

Jakie przekąski na Halloween przygotować dla dzieci?
Spis treści:

    Jakie Halloweenowe przekąski dla dzieci wybrać? Przepisy na proste smakołyki

    Pomysłów na przekąski przerażające swoim wyglądem jest naprawdę wiele. Ograniczeniem jest w tym przypadku jedynie nasza wyobraźnia. Przygotowując takie pyszności można się naprawdę dobrze bawić!

    Dyniowe muffiny

    Na żadnej imprezie Halloweenowej nie powinno zabraknąć klasycznych dyniowych muffinek, które można ozdabiać na wiele ciekawych sposobów. Same babeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i wilgotne. To zdrowe słodycze, które idealnie sprawdzą się jako słodkie przekąski na Halloween.

    Składniki:

    • 200 g mąki
    • 200 g dyni startej na grubych oczkach
    • 4 jajka
    • ½ szklanki cukru
    • 120 g oleju
    • łyżeczka: cynamonu, sody, proszku do pieczenia

    Przygotowanie babeczek rozpocznij od przesiania i dokładnego wymieszania suchych składników. W osobnej misce umieść cukier i jajka, po czym miksuj masę około 5 minut, aż powstanie delikatny puch. Ustaw mikser na minimalne obroty i bardzo powoli dodawaj olej. Po dodaniu oleju wyłącz i odstaw mikser, a do masy dodaj startą dynią oraz suche składniki. Ciasto wymieszaj delikatnie łyżką – tylko do połączenia składników.

    Muffiny rozlej do papilotek i piecz do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na środkowej półce piekarnika (35-40 minut). 

    A oto nasz pomysł na dekorację: babeczki posmaruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Następnie rozpuść ciemną czekoladę, przełóż ją do woreczka foliowego, odetnij róg, po czym na każdej muffince namaluj pajęczynę.

    Najnowsze promocje na dynię, sprawdź!

    Halloweenowe ciasteczka w kształcie dyni lub duszków

    Patrząc na szeroki wybór rozmaitych foremek tematycznych, aż ciężko zrezygnować z upieczenia pysznych chrupiących ciasteczek. Jak zabrać się za ich wykonanie? Zacznij od przygotowania produktów.

    Składniki:

    • 250 g mąki pszennej 
    • 100 g cukru pudru
    • 1 jajko
    • 150 g masła
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Wszystkie suche składniki połącz i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło, miód i jajko, po czym całość zagnieć. Jednolitą i gładką masę zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.

    Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, podsyp je delikatnie mąką i rozwałkuj placek o grubości około 5 mm. Przy użyciu foremek o fantazyjnych kształtach wytnij ciasteczka, po czym ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180 °C. Ozdób wedle uznania masą cukrową, czekoladą bądź lukrem.

    Parówki w cieście francuskim w kształcie mumii

    Zazwyczaj, gdy słyszymy „ciasto francuskie”, kojarzą nam się błyskawicznie przyrządzane, smaczne i chrupiące przekąski na słodko lub na słono. Tak będzie i tym razem. Parówki według naszego przepisu pokochasz za smak, wygląd i krótki czas przygotowania.

    Składniki:

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 10 parówek
    • 1 jajko
    • 1 łyżka majonezu
    • 2 ciemne oliwki
    • ketchup
    • musztarda

    Przyrządzenie smacznych mumii zacznij od ustawienia piekarnika na 190 °C. W kolejnym kroku rozwiń rulon ciasta, a następnie podziel je na paski szerokości 1-1,5 cm. Paski ciasta francuskiego wykorzystaj do owinięcia parówek, zostawiając przy tym wolną przestrzeń na oczy. Mumie posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiekaj przez 15-20 min, aż uzyskają złoty kolor.

    Gdy przekąski nieco ostygną, udekoruj je oczkami z majonezu i kawałków oliwek. Przygotuj także sos pajęczy. Do niewielkiej miseczki nalej ketchup, a po środku namaluj kilka okręgów z musztardy – od najmniejszego do największego. W ostatnim kroku użyj wykałaczki do kilkukrotnego przeciągnięcia musztardy po ketchupie – od środka miseczki w stronę jej brzegów- tworząc w ten sposób efektowną sieć pajęczą.

    Promocje na ciasto francuskie, zobacz!

    Upiorne pizzerinki

    Jednym z ulubionych dań dzieciaków jest niewątpliwie pizza. Maluchom z pewnością spodoba się pomysł wykonania pysznych pizzerinek z chodzącymi po nich pająkami. Jak je przygotować?

    Składniki:

    • 250 g mąki 
    • 120 ml ciepłej wody
    • 25 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 łyżki oliwy
    • przecier pomidorowy
    • 200 g mozzarelli
    • oregano
    • czarne oliwki

    Pracę nad pizzerinkami rozpocznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie z dodatkiem oliwy, cukru i soli. Powstałą mieszankę wlej do miski z mąką i wyrób gładką kulę (w razie potrzeby masę podsyp nieco mąką). Kulę przykryj czystą ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 30-40 minut. Nastaw piekarnik na max. temperaturę.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i powycinaj okrągłe placuszki. Poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym każdy posmaruj przecierem pomidorowym, rozłóż mozzarellę oraz posyp oregano.

    Tak przygotowane pizzerinki wstaw do nagrzanego piekarnika na 2 minuty, po czym wyjmij i na środku każdej ułóż podłużną połówkę oliwki, a dookoła niej oliwkowe paseczki imitujące pajęcze nogi. Placki ponownie wstaw do piekarnika i piecz do momentu zarumienienia się ciasta (5-7 minut).

    Halloweenowe kanapki z Halloweenowymi motywami

    Potworne kanapki to ciekawy sposób na przeniesienie na stół Halloweenowy wartościowych produktów. Polecamy wykonać pomysłowe kanapki w wersji na słodko – z masłem orzechowym. Za pomocą odrobiny wyobraźni zwykłe kromki chleba mogą się stać bazą do tworzenia prawdziwych dzieł sztuki.

    Niejedno dziecko wręcz uwielbia aksamitne masło orzechowe. Możesz posmarować nim kromkę chleba tostowego, po czym użyć różnokolorowych dżemów, powideł, bananów, kiwi, borówek i innych owoców do stworzenia wymyślnych stworków, kości, pająków, pajęczyn czy innych przerażających motywów.

    Sprawdź promocje na świeże owoce!

    Zdrowe przekąski z owoców w Halloweenowym wydaniu

    Kto powiedział, że owocowe przekąski muszą być nudne? Przy użyciu zdrowych i pełnych witamin owoców można przygotować wiele szalonych i zabawnych pyszności.

    Pierwsza opcja to bananowe duszki. Aby przygotować tą banalnie prostą przekąskę, przekrój banana w połowie długości, aby można było ustawić go w pionie. Następnie rozpuść odrobinę czekolady w kąpieli wodnej, po czym namaluj wykałaczką oczka i buźki.

    Jeśli wolisz, aby bananowe duszki leżały na talerzu, wówczas możesz wykończyć ich dolną część (w miejscu przecięcia banana na pół) wycinając coś na wzór zygzaka. Gwarantujemy, że te ultra szybkie przekąski zdobędą serca wszystkich dzieciaków!

    Kolejna propozycja to mandarynki – obrane i ułożone w całości do złudzenia przypominają maleńkie dynie. Jeśli środek mandarynki ozdobimy zielonym elementem (np. łodyżką selera naciowego czy pietruszki), efekt będzie jednocześnie prosty i zachwycający!

    Słone przekąski na Halloween dla dzieci

    Oprócz wcześniej wspomnianych słonych przekąsek, takich jak pizzerinki, kanapki czy parówki w cieście, mamy jeszcze jedną propozycję dla zapracowanych – kościste krakersy. Ich przygotowanie jest szybkie i proste a efekt ucieszy niejednego malucha.

    Składniki:

    • paczka krakersów
    • serek kanapkowy śmietankowy
    • gęsty jogurt naturalny, np. typu greckiego

    Serek i jogurt przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do woreczka strunowego, odetnij mały rożek i wyciskaj kościste kształty na słonych ciasteczkach. Gotowe! Proste, prawda?

    Zobacz najnowsze promocje w sieci Lidl!

    Co podać do picia dzieciom w Halloween?

    Mamy już pomysły na słodkie i słone przekąski, pora więc na zaskakujące napoje na Halloween. Albo inaczej – tradycyjne napoje podane w zaskakujący sposób. Mieszanka zwykłych składników i niezwykłych dekoracji przyniesie zaskakujący efekt.

    Pierwsza opcja to sok pomarańczowy przelany do butelki mumii. W tym celu szklaną, przezroczystą butelkę obwiąż niedbale bandażem lub innym białym materiałem pozostawiając niewielką szparę na oczy. W puste miejsce namaluj, wytnij lub naklej oczy.

    Kolejna propozycja to duszek w płynie, czyli… zwykłe mleko. Biały napój lubiany przez większość maluchów może zostać podany w niecodzienny sposób. Przelej mleko do przezroczystej, szklanej butelki, którą następnie ozdobisz poprzez namalowanie czarnych oczu i buźki.

    Z tak kolorowo i przerażająco zastawionym stołem każda impreza Halloweenowa na długo zostanie zapamiętana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci!