Owoce i warzywa sezonowe w czerwcu. Co możesz tanio kupić w sklepach?

17.06.2024

Sezonowe produkty to coś na co czeka się szczególnie wiosną. Wówczas w sklepach pojawiają się różnorodne nowalijki takie jak: rzodkiewki, sałata, szpinak, cukinia, ogórki, fasolka szparagowa, młode ziemniaki, a nieco później owoce jagodowe, truskawki, czereśnie, szparagi i bób. W sezonowych warzywach i owocach można znaleźć całą masę składników odżywczych, które wspierają odporność organizmu i pozwalają na lepsze samopoczucie. Jakie warzywa i owoce dostępne są w czerwcu na lokalnych targowiskach i w sklepach?

Owoce i warzywa sezonowe w czerwcu. Co możesz tanio kupić w sklepach?
Spis treści:

    Owoce sezonowe czerwiec — jakie można kupić w sklepach?

    W czerwcu w Polsce dostępne są różne owoce sezonowe, które są świeże i często tańsze niż w innych porach roku.

    • Truskawki – to jeden z najpopularniejszych owoców w czerwcu. Są słodkie i soczyste, idealne do deserów, np. do tarty truskawkowej z kremem, koktajli czy po prostu do jedzenia na surowo.
    • Czereśnie – dojrzałe, słodkie i soczyste czereśnie są dostępne w czerwcu. Można je jeść na surowo lub używać do wypieków.
    • Maliny – pojawiają się pod koniec czerwca. Są doskonałe do deserów takich jak na przykład muffiny malinowe, przetworów i jako dodatek do wielu potraw.
    • Porzeczki – zarówno czerwone, jak i czarne porzeczki zaczynają się pojawiać pod koniec czerwca. Są świetne do dżemów, nalewek, soków i deserów.
    • Agrest – pojawia się w drugiej połowie czerwca. Można go jeść na surowo lub używać do kompotów i dżemów.
    • Borówki – borówki amerykańskie zaczynają się pojawiać pod koniec czerwca. Są idealne do ciast, muffinek i zdrowych przekąsek.
    • Jagody – choć sezon na jagody leśne zaczyna się trochę później, już pod koniec czerwca można znaleźć pierwsze owoce. Idealnie nadają się do deserów i ciast, np. do rolady biszkoptowej z jagód.

    Te owoce są nie tylko smaczne, ale również pełne witamin i składników odżywczych, co czyni je doskonałym wyborem na zdrowe przekąski i dodatki do różnych potraw.

    Aktualne promocje na truskawki – sprawdź!

    Warzywa sezonowe czerwiec — jakie warto kupić w tym okresie?

    W czerwcu w Polsce dostępnych jest wiele świeżych, sezonowych warzyw. Są one nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych.

    • Szparagi – czerwiec to końcówka sezonu na szparagi, które są świetne do gotowania, grillowania czy pieczenia.
    • Rzodkiewki – soczyste i chrupiące, idealne do sałatek oraz jako przekąska.
    • Sałata – różne odmiany sałaty, takie jak masłowa, lodowa czy rzymska, są świeże i pełne smaku.
    • Botwina – młode liście buraka ćwikłowego, które można używać do zup, sałatek i jako dodatek do dań.
    • Młode ziemniaki – delikatne i smaczne, doskonałe do gotowania lub pieczenia.
    • Bób – świeży bób pojawia się na początku czerwca i jest świetny do gotowania i jedzenia na ciepło lub zimno.
    • Cukinia – delikatna i wszechstronna, można ją grillować, piec, smażyć czy dodawać do zup. Można także przygotować z niej aromatyczną sałatkę z grillowanych warzyw.
    • Ogórki – idealne do sałatek, mizerii, a także jako przekąska.
    • Kalarepa – chrupiąca i lekko słodka, można ją jeść na surowo lub gotować.
    • Szpinak – świeży szpinak jest doskonały do sałatek, smoothie i różnych potraw.
    • Rukola – pikantna i aromatyczna, idealna do sałatek i jako dodatek do kanapek.
    • Szczypiorek – młody szczypiorek dodaje smaku do sałatek, zup i wielu innych dań.
    • Koperek – aromatyczny i idealny do młodych ziemniaków oraz różnych potraw rybnych.
    • Rabarbar – choć technicznie to warzywo, często używany jest do deserów, kompotów i dżemów.

    Sezonowe warzywa mają nie tylko piękny kolor i wyśmienity smak, ale są także bogate w składniki mineralne takie jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, fluor czy jod.

    Zobacz aktualne promocje na młode ziemniaki

    Które sezonowe warzywa i owoce możesz taniej kupić w sklepach w czerwcu?

    W czerwcu sezonowe warzywa i owoce są zwykle tańsze ze względu na ich obfitość i dostępność.

    Owoce:

    1. Truskawki – ze względu na szczyt sezonu są powszechnie dostępne i tańsze.
    2. Czereśnie – obfitość na rynku sprawia, że ceny są niższe.
    3. Maliny – pod koniec czerwca, kiedy sezon się zaczyna, ceny są bardziej przystępne.
    4. Porzeczki – zarówno czerwone, jak i czarne, pojawiają się pod koniec czerwca i są dostępne w przystępnych cenach.
    5. Agrest – sezon na agrest zaczyna się w czerwcu, co obniża jego ceny.
    6. Borówki – pod koniec miesiąca zaczynają się pojawiać i są tańsze niż poza sezonem.

    Warzywa:

    1. Szparagi – końcówka sezonu sprawia, że są dostępne w niższych cenach.
    2. Rzodkiewki – obfitość na rynku w czerwcu wpływa na niższe ceny.
    3. Sałata – różne odmiany sałaty są tanie i świeże.
    4. Botwina – młode liście buraka są tańsze w sezonie.
    5. Młode ziemniaki – sezonowe młode ziemniaki są powszechnie dostępne i tańsze.
    6. Ogórki – sezonowe ogórki są tańsze i bardziej aromatyczne.

    Aktualne promocje na czereśnie, zobacz!

    Do czego wykorzystać czerwcowe sezonowe owoce?

    Czerwcowe sezonowe owoce są nie tylko smaczne, ale także wszechstronne w zastosowaniu. Truskawki można wykorzystać do deserów, sałatek owocowych, ciast, koktajli, domowych lodów, dżemów i konfitur oraz sosów i polew. Czereśnie sprawdzą się natomiast do ciast np. tart, sałatek owocowych i smoothie. Z kolei porzeczki można wykorzystać do dekoracji ciast, tortów i ciasteczek, a także przyrządzić z nich dżem i konfiturę. Jagodowe owoce sezonowe bardzo często dodaje się do orzeźwiającej zupy owocowej, a także jako dekorację do ciast i tortów czy składnik naleśników, gofrów i pancake. Korzystając z sezonowych owoców w czerwcu, możesz cieszyć się ich świeżością i bogactwem smaku w różnorodnych daniach.

    Sprawdź aktualne promocje na ogórki

    Jakie dania i potrawy przygotować z sezonowych warzyw w czerwcu?

    Sezonowe warzywa dostępne w czerwcu można wykorzystać do przygotowania wielu smacznych i zdrowych dań.

    Szparagi z jajkiem w koszulce:

    • Składniki: szparagi, jajka, ocet, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
    • Przygotowanie: ugotuj szparagi na parze lub w osolonej wodzie. Przygotuj jajka w koszulce (gotowane w wodzie z dodatkiem octu). Podaj szparagi z jajkiem, skropione oliwą z oliwek, doprawione solą i pieprzem.

    Aktualne promocje na szparagi

    Krem z zielonych szparagów:

    • Składniki: szparagi, cebula, czosnek, bulion warzywny, śmietana, sól, pieprz.
    • Przygotowanie: podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pokrojone szparagi i bulion. Gotuj, aż szparagi będą miękkie, a następnie zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem.

    Sałatka z rzodkiewkami i sałatą:

    • Składniki: rzodkiewki, sałata, ogórek, szczypiorek, jogurt naturalny, sól, pieprz.
    • Przygotowanie: pokrój rzodkiewki, sałatę i ogórek. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i jogurtem, dopraw solą i pieprzem.

    Najnowsze promocje na rzodkiewki

    Kanapki z rzodkiewkami i serkiem śmietankowym:

    • Składniki: pieczywo, serek śmietankowy, rzodkiewki, sól, pieprz, szczypiorek.
    • Przygotowanie: posmaruj pieczywo serkiem śmietankowym, dodaj plasterki rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

    Chłodnik litewski:

    • Składniki: botwina, buraki, ogórek, rzodkiewki, kefir, jogurt naturalny, koperek, szczypiorek, jajka.
    • Przygotowanie: ugotuj botwinę i buraki, ostudź i pokrój. Dodaj pokrojone rzodkiewki i ogórek. Wymieszaj z kefirem i jogurtem, dodaj posiekany koperek i szczypiorek. Podawaj z ugotowanymi jajkami na twardo.

    Promocje na młode buraki, sprawdź!

    Zupa botwinka:

    • Składniki: botwina, ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, bulion warzywny, śmietana, sól, pieprz.
    • Przygotowanie: podsmaż cebulę i czosnek, dodaj pokrojone ziemniaki i marchew, a następnie bulion. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojoną botwinę. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.

    Bób z masłem i koperkiem:

    • Składniki: świeży bób, masło, koperek, sól.
    • Przygotowanie: ugotuj bób w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodaj masło i posiekany koperek. Podawaj na ciepło.

    Aktualne promocje na bób

    Sałatka z bobu, pomidorów i mozzarelli:

    • Składniki: bób, pomidory, mozzarella, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz.
    • Przygotowanie: ugotuj bób i ostudź. Pokrój pomidory i mozzarellę. Wymieszaj wszystkie składniki, skrop oliwą i octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.

    Grillowana cukinia z czosnkiem i ziołami:

    • Składniki: cukinia, oliwa z oliwek, czosnek, zioła (np. tymianek, rozmaryn), sól, pieprz.
    • Przygotowanie: pokrój cukinię w plastry, wymieszaj z oliwą, posiekanym czosnkiem i ziołami. Grilluj, aż cukinia będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.

    Promocje na cukinię

    Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem:

    • Składniki: młode ziemniaki, oliwa z oliwek, rozmaryn, sól, pieprz.
    • Przygotowanie: umyj ziemniaki, przekrój na pół, wymieszaj z oliwą, rozmarynem, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku, aż będą miękkie i złociste.

    Sałatka z młodych ziemniaków:

    • Składniki: młode ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, cebula, majonez, musztarda, sól, pieprz.
    • Przygotowanie: ugotuj ziemniaki i jajka, ostudź i pokrój. Dodaj pokrojone ogórki kiszone i cebulę. Wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw solą i pieprzem.

    Zobacz aktualne gazetki promocyjne Biedronki!

    Promocje na owoce i warzywa sezonowe w czerwcu z Blix!

    Promocji na owoce i warzywa sezonowe warto szukać w gazetkach promocyjnych największych sklepów, takich jak Lidl, Biedronka, Aldi czy Kaufland. Dostarczane tam produkty są nie tylko świeże, ale także dokładnie wyselekcjonowane. W Biedronce można skorzystać z promocji na warzywa sezonowe takie jak ogórki, z kolei Carrefour oferuje pomidory polskie w atrakcyjnej cenie. Maliny dostępne są w promocji w sklepach Kaufland, a botwina, rzodkiewka i kapusta w Aldi. Warto śledzić na bieżąco gazetki promocyjne Blix, bo promocje na świeże warzywa i owoce szybko się zmieniają.