Babka z frytkownicy beztłuszczowej. Prosty przepis na Wielkanoc

Przepis na Babka z frytkownicy beztłuszczowej. Prosty przepis na Wielkanoc
Porcje6
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
08.04.2025

Air fryer to wyjątkowo wszechstronne urządzenie, które nadaje się do przyrządzania różnorodnych potraw, takich jak frytki, chrupiące ziemniaczki, pieczone warzywa, ryby czy skrzydełka z kurczaka. To jednak nie wszystko. Z pomocą frytkownicy beztłuszczowej przygotujesz także pyszną i delikatną babkę wielkanocną. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

Szybka babka z naszego przepisu sprawdzi się nie tylko podczas Świąt Wielkanocnych, ale także w przypadku każdego innego spotkania towarzyskiego bądź jako prosty i smaczny deser do kawy na co dzień. Jakie składniki będą potrzebne do wykonania babki?

Promocje na składniki

Jak zrobić babka z frytkownicy beztłuszczowej. prosty przepis na wielkanoc

  1. Za pomocą miksera utrzyj masło wraz z cukrem na puszystą masę. Cały proces może potrwać kilka minut, jednak cierpliwość się opłaci. Puszysta masa odpowiada za wyjątkowo delikatną i lekką konsystencję babki.
  2. Do puszystej masy dodaj jajka i dalej miksuj ciasto na średnich obrotach.
  3. Do osobnego naczynia starannie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
  4. Przesiane składniki dodawaj stopniowo do masy maślanej delikatnie mieszając całość do połączenia się składników.
  5. Dodaj kilka kropel ulubionego aromatu, po czym dokładnie wymieszaj całość.
  6. Przełóż ciasto do formy. Najlepiej sprawdzi się foremka silikonowa, z której z łatwością wyjmiesz gotową babkę.
  7. Umieść formę w szufladzie urządzenia oraz rozpocznij pieczenie.

Jak piec babkę w air fryerze?

Tutaj należy zachować ostrożność, gdyż każde urządzenie może działać nieco inaczej. Na frytkownicy ustaw temperaturę 170 stopni, a następnie piecz babkę do suchego patyczka, z reguły jest około 40 minut. Należy jednak mieć pod kontrolą cały proces i w razie potrzeby odpowiednio skrócić lub wydłużyć czas pieczenia. Koniecznie zwróć uwagę na to, by nie piec ciasta dłużej niż jest to konieczne, ponieważ w odwecie babka okaże się sucha i twarda.

Wskazówki

Czym udekorować babkę z frytkownicy beztłuszczowej?

Aby babka z frytkownicy beztłuszczowej prezentowała się perfekcyjnie, można ją delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Inną formą dekoracji jest polanie babki lukrem oraz udekorowanie kandyzowaną skórką pomarańczową. Jeśli chcesz uzyskać oryginalny wygląd babki, do lukru możesz dodać odrobinę barwnika spożywczego, a skórkę pomarańczy zastąpić cukrowymi koralikami czy perełkami.

Jak na bazie powyższego przepisu upiec babkę cytrynową lub dwukolorową?

Chcesz przygotować babkę cytrynową lub dwukolorową? W pierwszym przypadku należy nieco zmodyfikować krok 5. przepisu. Zamiast dowolnego aromatu wystarczy użyć aromatu cytrynowego lub zastąpić go 1-2 łyżkami soku z cytryny oraz skórką startą z połowy cytryny. W efekcie otrzymamy aromatyczną babkę cytrynową, którą możemy dodatkowo udekorować lukrem o smaku cytrynowym.

Jak przyrządzić babkę dwukolorową? Między krokiem 5. a krokiem 6. odłóż część ciasta do osobnego naczynia oraz wymieszaj je z 1 łyżką kakao. Przekładając ciasto do formy najpierw wlej jasną masę, a następnie wyłóż na nią ciemne ciasto i wykonaj zygzaki drewnianym patyczkiem w celu delikatnego połączenia kolorów. Oba warianty babki należy piec tak samo, jak jej tradycyjną wersję.

Jakich składników użyć, aby otrzymać zdrowszą wersję babki?

Mamy także kilka wskazówek dla tych, którzy na co dzień liczą kalorie i starają się używać w kuchni zdrowszych zamienników tradycyjnych produktów. Babkę piaskową z naszego przepisu również można wykonać w zdrowszej i dietetycznej wersji. Jak to zrobić?

Po pierwsze, warto użyć jasnej orkiszowej mąki zamiast mąki pszennej. Mąka orkiszowa cechuje się większą zawartością witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Po drugie, można zastąpić cukier słodzikiem, takim jak ksylitol czy erytrytol. Po trzecie, osoby, którym przeszkadza syntetyczny aromat spożywczy, mogą wykorzystać naturalne metody na podbicie smaku ciasta, takie jak laska wanilii czy odrobina soku i skórki z cytryny lub pomarańczy. Wystarczą wspomniane 3 kroki… i zdrowsza wersja babki wielkanocnej gotowa!

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.