
Ciasto na upały bez lodówki — prosty przepis

Słodki deser w postaci ciasta to coś, co uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. W trakcie upałów z pewnością sprawdzą się najlepiej pyszne ciasta, które nie wymagają przechowywania w lodówce. Proste ciasto drożdżowe z owocami z pewnością do takich należy. Przygotowując szybkie ciasto na piknik czy wyjątkowo ciepły dzień warto wykorzystać sprawdzone przepisy i owoce sezonowe, których latem jest pod dostatkiem. Do tego rodzaju ciast można dodać truskawki, maliny, porzeczki i wiele więcej. Sprawdź prosty przepis na ciasto na upały bez lodówki.
Jak zrobić ciasto na upały bez lodówki — prosty przepis
Przygotowanie ciasta drożdżowego dla wielu osób może wydawać się trudne, ale w rzeczywistości nie jest bardziej wymagające od innych ciast z bitą śmietaną czy tam, gdzie pojawia się serek mascarpone. Wystarczy dokładnie przeczytać przepis i stosować się do instrukcji.
- Przygotuj zaczyn na ciasto. Podgrzej mleko, aby było letnie (nie gorące).
- Rozkrusz świeże drożdże i rozpuść je w mleku razem z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Jeśli używasz suchych drożdży, wymieszaj je bezpośrednio z mąką.
- Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować i zaczyn się spienił.
- Przygotuj ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem.
- Rozpuść masło i ostudź do letniej temperatury. Do mąki dodaj zaczyn, jajka z cukrem oraz roztopione masło.
- Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotuj owoce. Umyj je, osusz i, jeśli trzeba, pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj owoce z 2 łyżkami cukru.
- Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (około 30×40 cm). Rozciągnij ciasto równomiernie na całej powierzchni blachy. Na wierzchu rozłóż owoce, lekko wciskając je w ciasto i posyp kruszonką.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciasto przez 30-40 minut, aż wierzch będzie złocisty, a ciasto upieczone.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Pokrój na kawałki i podawaj.
Wskazówki
Aby przygotować idealne ciasto drożdżowe warto stosować się do kilku wskazówek. Użyj mąki pszennej, najlepiej typ 450 lub 550. Przesiej ją przed użyciem, aby napowietrzyć i usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Użyj świeżych lub suchych drożdży. Świeże drożdże są bardziej tradycyjne, ale suche są wygodniejsze i mają dłuższy termin przydatności. Mleko powinno być letnie, a masło roztopione i lekko przestudzone. Zbyt gorące składniki mogą zabić drożdże.
Pyszne ciasto na upały bez lodówki — z czym je podawać?
Do ciasta drożdżowego można użyć różnych owoców w zależności od sezonu i upodobań. Truskawki są idealne w sezonie letnim, dodają słodyczy i soczystości. Maliny mają delikatną kwaskowatość, która świetnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Jagody to małe, intensywnie smaczne owoce, doskonałe do drożdżowego ciasta. Z kolei śliwki pasują idealnie, gdy są dojrzałe i słodkie, można je przekroić na połówki lub ćwiartki. Można też łączyć różne owoce, aby uzyskać ciekawy smak i teksturę. Ważne jest, aby owoce były dobrze osuszone przed dodaniem do ciasta, aby uniknąć nadmiernej wilgoci, która może sprawić, że ciasto będzie ciężkie i mokre.