Cukinia faszerowana — prosty przepis na wege obiad
Grono osób preferujących dietę warzywną z roku na rok jest coraz większe. Być może i Ty szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przy tym bezmięsny obiad? Jeśli tak, to dobrze trafiłeś! Mamy dla Ciebie przepis na pyszną cukinię faszerowaną warzywami!
Składniki
Pieczona cukinia to doskonały pomysł na zdrowy i smaczny obiad. Chcesz z naszą pomocą przygotować to pyszne danie? Praca w kuchni będzie przebiegać przyjemniej, jeśli wcześniej przygotujesz wszystkie niezbędne składniki.
Jak zrobić cukinia faszerowana — prosty przepis na wege obiad
Przyrządzanie faszerowanej cukinii zacznij od ustawienia piekarnika na 180 stopni. Następnie postępuj według poniższych kroków.
- Umytą i osuszoną cukinię przekrój wzdłuż na pół i usuń łyżką gniazda nasienne oraz część miąższu (pozostaw ok półcentymetrową warstwę miąższu). Pestki wyrzuć, a resztę cukinii odłóż na bok.
- Otrzymane połówki cukinii dopraw solą i pieprzem, po czym ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i pokrój w plasterki. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj przygotowane warzywa, odłożony miąższ cukinii oraz przyprawy i smaż około 5 minut. Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, po czym całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Gotowym farszem wypełnij podpieczone połówki cukinii i ponownie zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut.
- Szczypiorek umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym i drobno pokrój. Po upieczeniu cukinii udekoruj ją szczypiorkiem.
Wskazówki
Kto raz przyrządzi cukinię faszerowaną warzywami, ten z pewnością się w niej zakocha. Z czym można ją podawać?
Cukinia faszerowana warzywami — z czym ją podawać?
Faszerowana cukinia smakuje idealnie ze świeżą sałatką polaną sosem winegret oraz posypaną prażonym słonecznikiem. By przygotować ten apetyczny dressing, potrzebujesz oliwę, cytrynę, miód i musztardę w równych proporcjach. Po dokładnym zmieszaniu wszystkich składników wystarczy polać nimi ulubiony mix sałat.
A jak przyrządzić prażony słonecznik? Przygotuj garść ziaren słonecznika i łyżkę oleju. Na patelni rozgrzej olej i wsyp ziarna. Praż na małej mocy palnika cały czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru (5-8 minut).
Innym wyśmienitym dodatkiem do cukinii zapiekanej z warzywami są tzatziki, czyli gęsty sos na bazie jogurtu greckiego z zielonym ogórkiem i czosnkiem.
Cukinia faszerowana z warzywami — co jeszcze można do niej dodać, aby była bardziej sycąca?
Cukinia nadziewana może stanowić samodzielny i pełnowartościowy posiłek. Jeśli jednak chcesz podbić kaloryczność obiadu sprawiając, że zaspokoi Twój głód na dłużej, możesz ją podać z ulubioną kaszą czy ryżem. Wówczas ugotowany ryż bądź kaszę dodaj do farszu zanim zaczniesz nadziewać nim cukinię.
Ponadto zapiekana cukinia smakuje fenomenalnie z serem żółtym. Możesz go dodać pod koniec pieczenia pamiętając przy tym, że danie pozostanie wegetariańskie, lecz nie będzie już odpowiednie dla wegan.
Faszerowana cukinia — czy można ją jeść na zimno?
Co ciekawe, cukinia faszerowana przygotowana według powyższego przepisu sprawdzi się zarówno jako danie główne serwowane na ciepło, jak i przekąska podawana na zimno. W tej drugiej odsłonie możemy polać ją odrobiną sosu czosnkowego – to apetyczne połączenie to istna rewia smaków!
Narobiliśmy Ci apetytu? Nie zwlekaj dłużej i ruszaj na zakupy! Może się okazać, że składniki niezbędne do przyrządzenia cukinii faszerowanej warzywami są właśnie w promocji. Aby to sprawdzić, wejdź na blix.pl i przyjrzyj aktualne gazetki promocyjne ulubionych sklepów!