Jak zrobić cynamonki w Lidlomixie? Przepis

Przepis na Jak zrobić cynamonki w Lidlomixie? Przepis
Porcje18-20 bułeczek
Czas przygotowania1 h 45 min
Poziom trudnościśredni
22.01.2025

Cynamonki to świetny pomysł na słodką przekąskę o znakomitym wyglądzie i jeszcze lepszym smaku. Aromatyczne bułeczki sprawdzą się jako małe „co nieco” do kawy czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Zamiast cynamonowego nadzienia możesz wykorzystać dowolny dodatek, taki jak ser, owoce czy czekolada.

Składniki

Pyszne cynamonki to nic innego jak tradycyjne ciasto drożdżowe wzbogacone o smaczne nadzienie cynamonowe. Czego będziemy potrzebować do upieczenia bułeczek?

Składniki na ciasto drożdżowe:

Składniki na nadzienie:

  • 100 g brązowego cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 20 g cynamonu

Promocje na składniki

Jak zrobić jak zrobić cynamonki w lidlomixie? przepis

Oto jak przygotować znakomite cynamonki w Lidlomixie w 10 prostych krokach:

  1. Pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu. Do pojemnika miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Całość podgrzewamy. 37°C / prędkość 3 / 3 minuty.
  2. Naczynie z przygotowanym rozczynem przykrywamy czystą i suchą ściereczką, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. W czasie wyrastania rozczynu roztapiamy w garnku 170 g masła i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka i sól. Wyrabiamy. Program miękkie ciasto / 4 minuty.
  5. Do ciasta dodajemy ostudzone masło i ponownie wyrabiamy. Program miękkie ciasto / 4 minuty. 
  6. Dowolną pustą miskę oprószamy mąką i umieszczamy w niej wyrobione ciasto drożdżowe. Miskę przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  7. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do czystego pojemnika miksującego wsypujemy brązowy cukier, cynamon i miękkie masło pokrojone na drobne kawałki. Całość mieszamy. 40°C / prędkość 3 / 1 minuta.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i wałkujemy z niej kwadratowy placek 20 x 20 cm. Z drugą robimy to samo.
  9. Placki smarujemy nadzieniem na całej ich powierzchni, po czym zwijamy w rulon i kroimy na plastry o grubości 2 cm. Bułeczki formujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na krótką chwilę.
  10. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Wkładamy blachę z wyrośniętymi bułeczkami na środkową półkę piekarnika i pieczemy ok. 15 minut do ich zarumienienia.

Wskazówki

Cynamonki Lidlomix – z czym je podawać?

Cynamonki smakują rewelacyjnie zarówno bez żadnych dodatków, jak i po wcześniejszym udekorowaniu. W tym celu sprawdzi się chociażby cukier puder, lukier czy dowolna polewa. Oczywiście w przypadku tej ostatniej, musi ona pasować do charakterystycznego cynamonowego nadzienia. Ciekawym rozwiązaniem okaże się wykorzystanie polewy na bazie serka śmietankowego.

Jak przygotować serową polewę do cynamonek?

W misie miksującej umieść 100 g cukru pudru (ilość cukru można zmniejszyć, jeśli wolisz uzyskać mniej słodką polewę), 55 g masła, 125 g serka śmietankowego i szczyptę soli. Podgrzewaj 45°C / prędkość 2 / 3 minuty. Gotową masą polej ślimaczki cynamonowe.

Jak przechowywać bułeczki cynamonowe, aby dłużej zachowały świeżość?

Bułeczki cynamonowe najlepiej smakują w dniu pieczenia, gdy są jeszcze lekko ciepłe i pachnące. Ale co zrobić, gdy wszystkie bułeczki nie znikną pierwszego dnia? Możemy je przechowywać kolejne 2-3 dni pamiętając o tym, aby zostały zamknięte w szczelnym pojemniku lub zawinięte w papier i folię.

Świetną alternatywą jest także zamrożenie pozostałych bułeczek. Ostudzone łakocie wystarczy włożyć do woreczka spożywczego lub innego pojemnika, po czym umieścić w zamrażarce. Gdy najdzie nas ochotę na coś słodkiego, cynamonki po wyjęciu z zamrażarki wystarczy podgrzać w mikrofali lub w piekarniku.

Jakie są sekrety udanego ciasta drożdżowego?

Aby ciasto drożdżowe wyszło idealnie puszyste, wyrośnięte i miękkie, wszystkie użyte składniki powinny zostać wcześniej ogrzane do temperatury pokojowej. Ciasto powinno wyrastać w temperaturze od 25°C do 35°C w miejscu pozbawionym przeciągów. Należy również zadbać o trzykrotne wyrastanie ciasta: jako rozczyn, po dokładnym wyrobieniu oraz po ułożeniu wypieku na blaszce lub w formie (tuż przed pieczeniem).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.