Jak zrobić kopytka z dyni? Prosty przepis

Przepis na Jak zrobić kopytka z dyni? Prosty przepis
Porcje4
Czas przygotowania1,5 godziny
Poziom trudnościśredni
20.09.2024

Masz dosyć oklepanych i tradycyjnych potraw? Pragniesz zaskoczyć siebie i domowników zupełnie nowym i niesztampowym smakiem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach kopytka z dyni. Ich nietuzinkowy smak oraz kolor z pewnością zadowoli nie tylko dorosłych, ale również dzieci!

Składniki

Wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników to klucz do szybkiej i przyjemnej przygody kulinarnej. Czego będziesz potrzebować do wykonania pysznych kopytek z dyni?

Promocje na składniki

Jak zrobić jak zrobić kopytka z dyni? prosty przepis

Przygotowanie pysznych i sprężystych kopytek z dyni podzieliliśmy na 7 prostych kroków.

  1. Pracę nad kopytkami z dyni należy rozpocząć od przyrządzenia puree z pieczonej dyni. Do uzyskania potrzebnej ilości (40 dag) puree niezbędna okaże się mniej więcej podwójna ilość surowego warzywa. Na samym początku umyj, osusz i przekrój dynię oraz usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój dynię na mniejsze kawałki i ułóż je skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z dynią umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz do miękkości, czyli około 40-45 minut.
  2. Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciśnij przez praskę bądź zmiel w maszynce. Możesz także użyć ziemniaków pozostałych z obiadu z dnia poprzedniego.
  3. Upieczoną i lekko przestudzoną dynię zmiksuj na gładko przy pomocy blendera.
  4. Do dużego garnka nalej wodę, dodaj odrobinę soli oraz wstaw na palnik o średniej mocy.
  5. Do zmielonych, gładkich ziemniaków dodaj puree z pieczonej dyni, szklankę mąki, sól, kurkumę, świeżo zmielony pieprz oraz jajko. Całość wyrób na gładką i plastyczną masę.
  6. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę i podziel na kilka części. Z każdej części uformuj wałeczek o grubości ok. 2 cm. Wałeczek lekko spłaszcz, po czym krój ukośne kawałki o szerokości 1,5 cm.
  7. Pokrojone kopytka dyniowe przenoś partiami do gotującej się wody za pomocą łyżki cedzakowej. Kopytka gotujemy około 1-1,5 minuty od momentu wypłynięcia, po czym wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy w ulubiony sposób.

Wskazówki

Jaki rodzaj dyni wybrać, aby zrobić kluski dyniowe?

Kolosalne znaczenie w kwestii ostatecznego smaku i wyglądu klusek dyniowych ma rodzaj użytej dyni. Kopytka będą najlepsze z dodatkiem dyni Hokkaido. Powyższa odmiana odpowiada za pomarańczowy kolor kluseczek oraz ich idealną konsystencję. Dynia Hokkaido to odmiana, która ma cienką skórkę i zwarty miąższ, nie trzeba jej więc obierać.

Inne odmiany warzywa, np. prowansalska lub piżmowa, również mogą posłużyć do wyrobu klusek dyniowych, jednak nie zapewnią tak oryginalnego koloru oraz zwartej konsystencji ciasta. Dodatek większej ilości mąki sprawi natomiast, że kluseczki będą mniej delikatne.

Jak zadbać o idealną konsystencję ciasta na kopytka dyniowe?

Podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju kopytek, na etapie gotowania warzyw warto zastosować pewien sprawdzony trik polegający na dodatkowym osuszeniu ziemniaków. W tym celu po ugotowaniu ziemniaków i odlaniu wody należy ponownie postawić garnek na małej mocy palnika na około jedną minutę. Umożliwi to odparowanie resztek wody z ziemniaków, co w rezultacie zapewni idealną konsystencję ciasta na kopytka i inne kluski.

Dyniowe kopytka — z czym je podawać?

Kluseczki dyniowe smakują wyśmienicie solo – podane jedynie z gorącym masłem i ziołami. Możesz w tym celu wykorzystać świeże zioła, takie jak tymianek, szałwia czy natka pietruszki. Wyjątkowe doznania smakowe można również osiągnąć posypując gotowe kopytka z masłem odrobiną startego parmezanu.

Kopytka z dyni można także serwować na słodko – polane masłem oraz oprószone cukrem i cynamonem. Wówczas na etapie przyrządzania ciasta należy pominąć dodatek pieprzu oraz dodać jedynie niewielką szczyptę soli.

Kopytka dyniowe można także serwować z dodatkiem różnego rodzaju sosów mięsnych bądź warzywnych. Jak zatem widać, to bardzo uniwersalne danie, które można kosztować na wiele różnych sposobów!

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.