Ogórki krokodylki, czyli prosty przepis na całe ogórki z chili

Przepis na Ogórki krokodylki, czyli prosty przepis na całe ogórki z chili
Porcje6 półlitrowych słoików
Czas przygotowania1 godz.
Poziom trudnościśredni
19.07.2024

Krokodylki to super pyszne ogórki z chili, które z powodzeniem wykorzystasz jako imprezową przekąskę, składnik kolorowych koreczków czy apetyczny dodatek do grilla. Połączenie czosnku, chili i kilku innych przypraw gwarantuje oryginalny smak, który zachwyci niejedną osobę. Jak zrobić takie pikantne ogórki? Podpowiadamy!

Składniki

Z poniższych proporcji będziemy w stanie przygotować sześć półlitrowych słoików z ostrymi ogóreczkami. Przed rozpoczęciem pracy warto naszykować wszystkie niezbędne produkty.

Składniki do słoików:

Składniki na zalewę:

Z podaną ilością chili ogóreczki wychodzą ostre. Jeśli jednak lubisz bardzo pikantne potrawy, możesz dodać nieco więcej papryczki czy pieprzu Cayenne — proporcje wedle uznania.

Promocje na składniki

Jak zrobić ogórki krokodylki, czyli prosty przepis na całe ogórki z chili

Aby cieszyć się oryginalnym smakiem ogórków z chili, musimy przejść przez sześć podstawowych kroków.

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet oraz dodajemy resztę składników. Całość doprowadzamy do wrzenia (używamy pokrywki, aby ocet nie wyparował), po czym odstawiamy garnek z gorącą zalewą do przestudzenia.
  2. Dokładnie myjemy i oczyszczamy ogórki pod zimną, bieżącą wodą. Warzyw nie obieramy oraz nie kroimy – zależy nam na uzyskaniu malutkich, pikantnych ogóreczków w całości.
  3. Umyte ogóreczki poukładaj ciasno w czystych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włóż ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ziarenka pieprzu, ziarenka gorczycy oraz połowę papryczki chili.
  4. Ogórki zalej zalewą. Koniecznie przypilnuj, aby końcówki warzyw nie wystawały ponad zalewę. Kiedy wszystko będzie sprawdzone i gotowe, możemy dokładnie zakręcić wszystkie słoiki.
  5. Przechodzimy do krótkiej pasteryzacji. Wkładamy słoiki do garnka z gotującą się wodą (max. do połowy wysokości słoików) i pasteryzujemy przez 10-15 minut. Praktyczną metodą jest umieszczenie na dnie garnka bawełnianej ściereczki amortyzującej uderzenia słoików o garnek. Po wskazanym czasie pozostaje wyjąć słoiki i odłożyć do przestudzenia.

Wskazówki

Krokodylki z chili wyśmienicie smakują solo — jako wytrawna przekąska, jednak ich oryginalny smak aż się prosi o wykorzystanie w połączeniu z innymi potrawami.

Pikantne ogórki z chili — z czym najlepiej smakują?

Wyrazisty smak ogórków z chili idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju grillowanych mięs. Polecamy skosztować je w połączeniu ze znakomitą karkówką z grilla bądź piersią z kurczaka w sosie musztardowo-pomidorowym — obydwa dania znajdują się pośród zbioru sprawdzonych przepisów od Blix.

Pikantne ogóreczki możesz również dodawać do burgerów wołowych, tortilli oraz kebabów. Sprawdzą się także jako składnik imprezowych sałatek lub koreczków oraz mogą stanowić ciekawy dodatek do obiadu czy kanapek.

Gdzie przechowywać przygotowane słoiki?

Ogórki krokodylki będą nadawać się do spożycia po upływie 1-2 tygodni. W tym czasie przejdą smakiem czosnku i chili, dzięki czemu nabiorą charakterystycznego aromatu.

Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Oczywiście nie każdy posiada własną spiżarnię, komórkę czy garaż, w którym może przechowywać słoiki. Nie stanowi to jednak problemu, gdyż dobrym miejscem na przechowanie przetworów będzie też ciemna szafka kuchenna (z dala od źródła ciepła) czy inne suche, zacienione i chłodne miejsce.

Dbając o idealne proporcje i zastosowanie wszystkich kolejnych kroków podanego przepisu otrzymasz sześć półlitrowych słoików z pikantnymi ogóreczkami. Możesz mieć pewność, że nikt z Twoich gości się im nie oprze. Gwarantujemy, że będą one numerem jeden na każdym stole!

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.