
Ogórki w musztardzie — przepis babci

Idealne jako dodatek do obiadu, kanapek, sałatek czy grilla. Przez niektórych pochłaniane solo jako smaczna i zdrowa przekąska. Mowa tu o wyśmienitych ogórkach w zalewie musztardowej. Ogórki te niejednemu kojarzą się z sielskimi wakacjami u babci. Jak je przyrządzić? Podajemy prosty i sprawdzony przepis!
Składniki
Składniki potrzebne do przyrządzenia ogórków w zalewie musztardowej można podzielić na dwie grupy: produkty wkładane wprost do słoików oraz składniki do przygotowania zalewy.
Składniki do słoików:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 6 liści laurowych
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 12 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Składniki na zalewę:
Jak zrobić ogórki w musztardzie — przepis babci
Przygotowanie ogórków w zalewie musztardowej jest dziecinnie proste — wystarczy dobry przepis! Poniżej podpowiadamy krok po kroku, jak zrobić takie ogórki.
- Zacznij od przygotowania zalewy. Do garnka wlej litr wody. Wodę zagotuj i odstaw garnek z palnika. Do wody dodaj szklankę octu, sól oraz cukier, po czym odstaw zalewę do przestygnięcia.
- Dokładnie umyj i oczyść ogórki. Jeśli posiadasz duże ogórki gruntowe, możesz pokroić je w mniejsze kawałki, aby z łatwością weszły do słoików.
- Naszykuj i wyparz wrzątkiem 6 półlitrowych, nieuszkodzonych słoików wraz z sześcioma zakrętkami. Polecamy użyć nowych zakrętek, aby mieć pewność, że przygotowane weki będą szczelnie zamknięte.
- Do każdego słoika ułóż ciasno ogórki, a pomiędzy nie wetknij listki laurowe, kulki ziela angielskiego, pieprz w ziarnach oraz jedną szóstą część ziarenek gorczycy.
- Do przestudzonej zalewy dodaj sześć łyżek musztardy. Dokładnie wymieszaj całość.
- Wlej zalewę do słoików z ogórkami. Przypilnuj, aby końcówki ogórków nie wystawały ponad zalewę. Mocno zakręć słoiki.
- Teraz jeszcze krótka pasteryzacja. Dno szerokiego garnka wyłóż bawełnianą ściereczką, po czym ułóż słoiki jeden przy drugim. Wlej wodę do połowy wysokości słoików, zagotuj i pasteryzuj przez 10-15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki i ułóż w chłodnym i zacienionym miejscu.
Wskazówki
Aby ogórki w musztardzie wyszły, a do tego smakowały jak najlepiej, warto zadbać o kilka ważnych szczegółów.
Jakie ogórki sprawdzą się najlepiej?
Ogórki szykowane do słoików powinny być jędrne, twarde i pozbawione przebarwień oraz uszkodzeń. Nie warto też sięgać po przerośnięte warzywa, które niekiedy potrafią przyjmować ogromne rozmiary. Szerokie ogórki posiadają dużą ilość pestek, przez co po przyrządzeniu nie są tak jędrne i smaczne, jak młode warzywa.
Jakiej musztardy najlepiej użyć?
W zależności od upodobań można użyć musztardy delikatesowej łagodnej w smaku lub postawić na ostrą wersję musztardy. Przykłady tej drugiej może być musztarda sarepska czy też rosyjska. Aby nadać ogórkom jeszcze więcej słodyczy, możesz wykorzystać musztardę miodową.
Jakie kawałki ogórków najlepiej sprawdzą się do przygotowania ogórków w musztardzie?
Ogórki występują w rozmaitym rozmiarze – od maleńkich i drobnych warzyw po bardzo duże okazy. Te pierwsze należy układać w słoiczkach w całości. Są one łatwe do ułożenia i nie wymagają dodatkowej pracy.
Większe ogórki niestety ciężko pomieścić w całości. Dobrym pomysłem okaże się podzielenie ich na podłużne ćwiartki, ósemki albo plasterki. Te ostatnie, po przyrządzeniu, przyjmują formę słodko-pikantnej sałatki.
Ogórki w sosie musztardowym — z czym je podawać?
Ogórki konserwowe z dodatkiem musztardy możesz wykorzystać na wiele sposobów. Smakują wyśmienicie w połączeniu z grillowanym mięsem czy domową wędliną. Sprawdzą się także podczas niejednej imprezy – jako dodatek do pysznej sałatki, koreczków czy po prostu jako słodko-pikantna przekąska.
Mamy też świetną wiadomość dla fanów kuchni amerykańskiej. Ogórki w sosie musztardowym stanowią znakomity dodatek do burgera – także z naszego przepisu! Ich smak idealnie komponuje z soczystą i aromatyczną wołowiną oraz chrupiącą bułką.
Zgłodniałeś? Nie czekaj dłużej – już dziś zabierz się na przygotowanie znakomitych ogórków w musztardzie, którymi będziesz się cieszyć przez cały rok!