
Pieczarki z grilla — prosty przepis

Karkówka niezmiennie od lat pozostaje królową grilla. I choć dla większości osób mięso z grilla zawsze będzie numerem jeden, nie oznacza to, że nie można próbować czegoś innego. Dziś przedstawiamy prosty przepis na aromatyczne pieczarki portobello z grilla. Warto je przygotować, bo są naprawdę pyszne!
Składniki
Portobello to duże pieczarki z charakterystycznym ciemnym kapeluszem. Od zwykłych pieczarek różnią się nie tylko kolorem, ale także strukturą i smakiem. Są one bardziej mięsiste, a ich kapelusze mają nieco porowatą fakturę. Zdaniem wielu smakoszy są bardziej wyraziste oraz zdecydowanie lepiej chłoną aromaty, dzięki czemu po przygotowaniu zaskakują wyjątkowym smakiem.
Aby przyrządzić faszerowane pieczarki na grilla, przygotuj:
- 6 sztuk pieczarek portobello
- 1 mała cukinia
- 100 g chorizo
- ulubiony ser pleśniowy
- 50 g tartego żółtego sera (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Jak zrobić pieczarki z grilla — prosty przepis
Jeśli masz już przygotowane wszystkie niezbędne składniki, możesz zabrać się do pracy.
- Pieczarki portobello dokładnie umyj, oczyść i osusz.
- Od pieczarek portobello oderwij nóżki. Kapelusze po zewnętrznej stronie posmaruj olejem.
- Nóżki grzybów zetrzyj na grubych oczkach tarki. Tak samo zetrzyj cukinię.
- Ser pleśniowy i chorizo posiekaj drobno.
- Cukinię, ser i chorizo połącz ze startymi nóżkami pieczarek i dokładnie wymieszaj
- Pieczarki posyp w środku solą i pieprzem.
- Nadziej farszem pieczarki. Faszerowane grzyby możesz dodatkowo posypać z wierzchu startym serem żółtym.
- Pieczarki ułóż na ruszcie farszem do góry i grilluj do momentu, gdy będą gotowe.
Wskazówki
Jak długo grillować pieczarki?
Czas grillowania faszerowanych pieczarek zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj posiadanego grilla, temperatura grillowania, wysokość, na jakiej został umieszczony ruszt czy rozmiar samych pieczarek. Przyjmuje się jednak, że średni czas grillowania nadziewanych pieczarek to 10-12 minut. Warto jednak mieć pod kontrolą cały proces i odpowiednio dostosować ten czas do aktualnych warunków.
Jak grillować pieczarki, aby nie były suche?
Jeśli przed przyrządzaniem faszerowanych pieczarek z grilla powstrzymuje Cię obawa przed tym, że wyjdą niesmaczne i suche, mamy dla Ciebie kilka wskazówek. Najlepszą opcją jest grillowanie pieczarek na urządzeniach z pokrywą. Jeśli nie jesteś posiadaczem takiego sprzętu, możesz grillować faszerowane pieczarki w folii aluminiowej, trzeba jednak pamiętać, że ta metoda obróbki wymaga zdecydowanie dłuższego czasu grillowania.
Czy zwykłe pieczarki również nadają się na grilla?
Pieczarki faszerowane z grilla można przygotować nie tylko z odmiany portobello, ale także ze zwykłych białych pieczarek. W tym celu należy postępować dokładnie tak, jak z grzybami o nieco ciemniejszej skórce. Do przygotowania tradycyjnych faszerowanych pieczarek możesz użyć składników podanych w dzisiejszym przepisie lub wykorzystać inny dowolny farsz, np. z boczku, pomidorów i mozzarelli czy szpinaku, fety i czosnku.
Z czym podawać grillowane pieczarki?
Grillowane pieczarki faszerowane są smacznym i oryginalnym dodatkiem do wielu grillowanych potraw. Świetnie się komponują z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak karkówka, szydełka czy boczek. Można je także podawać w towarzystwie grillowanych ziemniaków, serów, warzyw lub chleba oraz mięsnych lub wegetariańskich szaszłyków. Nie tylko dania z grilla sprawdzą się w roli świetnego dodatku do faszerowanych pieczarek. Można je również podawać z piklami czy różnego rodzaju surówkami i sałatkami.
Ważnym elementem grillowego stołu jest także czosnkowy sos tzatziki, który jest znakomitym kompanem potraw przyrządzanych na ruszcie. Aby przygotować ten grecki dip jogurtowy, potrzebujesz jedynie trzech prostych składników: startego zielonego, gęstego jogurtu greckiego i czosnku. Po połączeniu składników oraz doprawieniu całości solą, pieprzem oraz odrobiną cukru, otrzymasz znakomity dodatek do aromatycznych, grillowanych potraw.