
Prosta i lekka sałatka na grilla - jak zrobić?

Szukasz pomysłu na proste i smaczne dodatki do grilla? Sałatki ze świeżych warzyw okażą się smacznym i zdrowym rozwiązaniem. Warto urozmaicić swój dotychczasowy jadłospis i wypróbować czegoś nowego. Dziś podajemy przepis na prostą i lekką sałatkę na grilla, którą zrobisz w 15 minut.
Składniki
Lekka i prosta sałatka z naszego przepisu to idealny dodatek do grillowanych mięs. Najlepiej smakuje w towarzystwie miodowo-musztardowego sosu winegret na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Poniżej zebraliśmy wszystkie składniki, które posłużą do przygotowania tego zdrowego i apetycznego dodatku do dań z grilla.
Składniki na sałatkę:
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- kilka sztuk suszonych pomidorów
Składniki na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
Jak zrobić prosta i lekka sałatka na grilla - jak zrobić?
- Przygotowanie sałatki rozpocznij od umycia i osuszenia wszystkich warzyw.
- Sałatę lodową porwij palcami na drobniejsze kawałki.
- Pomidorki przekrój wzdłuż na pół, cebulę pokrój na cienkie piórka, a awokado na niewielkie kawałki. Wszystkie warzywa dodaj do miski z sałatą.
- Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników.
- Przygotuj sos winegret. W tym celu połącz i dokładnie wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i musztardę. Składniki sosu są na tyle wyraziste w smaku, że dodatkowe przyprawy nie są konieczne.
- Polej sałatkę przygotowanym sosem i… gotowe!
Wskazówki
Jakie składniki można jeszcze dodać do lekkiej sałatki na grilla?
Dzięki obecności awokado sałatka z naszego przepisu jest cennym źródłem witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitozwiązków i antyoksydantów. Oczywiście dodatki w postaci kolejnych składników mogą ją uczynić jeszcze smaczniejszą i zdrowszą. Lekką sałatkę na grilla można wzbogacić m.in. o kolejne świeże warzywa. W towarzystwie awokado, cebuli i pomidorów sprawdzi się czerwona papryka, szpinak czy zielony ogórek.
Atrakcyjnym uzupełnieniem naszej sałatki okażą się także prażone ziarna słonecznika, które nadadzą jej charakterystycznego smaku oraz wzbogacą o dodatkowe wartości odżywcze. Ciekawym akcentem okażą się także świeże zioła, takie jak liście bazylii, natki pietruszki czy oregano. Dodatkowo, aby sałatka była bardziej pożywna i sycąca, można do niej dodać ser feta czy lekką i delikatną mozzarellę w kulce.
Lekka sałatka na grilla – z czym najlepiej smakuje?
Z czym zestawić naszą sałatkę, aby smakowała najlepiej? Pierwsze skrzypce na talerzu mogą grać aromatyczne grillowane potrawy z karkówką z grilla na czele. Plaster mięsa można ponadto zastąpić kolorowymi szaszłykami z kurczakiem, grillowanymi skrzydełkami czy tradycyjną opiekaną kiełbaską. Przepisy na znakomite grillowane mięso różnego rodzaju znajdziesz na stronie blix.pl w zakładce przepisy na grilla.
Oczywiście nie samym mięsem żyje człowiek. Sałatka sprawdzi się także w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków, faszerowanych pieczarek czy cukinii. Można ją także podać z szaszłykami wegetariańskimi składającymi się z samych warzyw lub warzyw i sera halloumi.
Czym można zastąpić sos winegret w sałatce na grilla?
Tradycyjny winegret nie jest jedyną opcją dressingu sałatkowego. Można go zastąpić zwykłą oliwą z oliwek lub kremowym sosem jogurtowym przygotowanym z gęstego jogurtu, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Ciekawą opcją jest także sos tysiąca wysp, który przygotowujemy z majonezu, ketchupu, drobno posiekanej cebuli oraz startych na drobnej tarce korniszonów.