
Sałatka do grilla w 3 minuty? Tak to możliwe!

Najlepsze sałatki na grilla to oczywiście te przygotowywane w kilka minut. Zaoszczędzony w ten sposób czas można przeznaczyć na przygotowanie innych smakowitych specjałów na grillowy stół. Prosta sałatka z dzisiejszego przepisu będzie gotowa w mgnieniu oka!
Składniki
Uwielbiamy dania, które są proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycają świetnym smakiem i gwarantują bogactwo wartości odżywczych na talerzu! Polecamy wypróbować ten prosty przepis, aby zadbać o idealne menu podczas tegorocznych spotkań przy grillu.
Pracę rozpocznij od naszykowania niezbędnych produktów. Pamiętaj – wszystkie składniki sałatki powinny być świeże i wysokiej jakości. Przygotuj:
- 150 g mixu sałat
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 paprykę czerwoną
- 50 g czarnych oliwek
- 1/2 cebuli czerwonej
- 70 g sera feta
- oliwę z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Jak zrobić sałatka do grilla w 3 minuty? tak to możliwe!
- Mix sałat przełóż do dużej miski.
- Umyj i osusz pomidorki koktajlowe, paprykę oraz cebulę.
- Pomidorki pokrój wzdłuż na połówki, paprykę na niewielkie słupki, cebulę na cienkie piórka, po czym przełóż wszystko do miski z sałatą.
- Ser sałatkowy pokrój w niewielką kostkę. Oliwki odcedź z zalewy. Oba produkty dodaj do miski z resztą składników.
- Składniki delikatnie wymieszaj, oprósz ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek. Sałatka w 3 minuty gotowa!
Wskazówki
Sałatkę z powyższego przepisu możesz śmiało połączyć z różnego rodzaju mięsem z grilla. Przepisy na znakomitą karkówkę, pierś z kurczaka w sosie musztardowo-pomidorowym czy skrzydełka w stylu tandoori również znajdziesz na naszym blogu w sekcji przepisy na grilla. Ponadto dzięki naszym sprawdzonym recepturom możesz uraczyć swoich gości pikantnymi szaszłykami wieprzowymi, pieczonym pstrągiem nadziewanym ziołami czy rewelacyjnym stekiem z halibuta – one także świetnie smakują w asyście naszej błyskawicznej sałatki.
Jakie składniki można jeszcze dodać do szybkiej sałatki na grilla?
Jeśli masz nieco więcej czasu i chcesz wzbogacić przepis o dodatkowe składniki, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Doskonale sprawdzi się chrupiąca i zdrowa rzodkiewka, wartościowe kiełki bądź król pośród owoców, czyli awokado. Ponadto sałatka wspaniale komponuje się z ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni. Dzięki nim nabierze nie tylko dodatkowych walorów smakowych i wizualnych, ale także zyska jeszcze większą wartość odżywczą. Prażenie ziaren sprawia, że stają się one lekkostrawne, a zawarte w nich białko jest łatwiej przyswajalne.
Jaki sos psuje do sałatki do grilla z tego przepisu?
Zwykłą oliwę z oliwek możemy zastąpić tradycyjnym sosem winegret. Jak przygotowujemy sos? Do jego przyrządzenia będą potrzebne dwie łyżki octu lub soku z cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek, jedna łyżka miodu i jedna łyżka musztardy. Umieść w niewielkim naczyniu wszystkie składniki, wymieszaj dokładnie… i gotowe.
Ciekawą odmianą sosu na bazie oliwy i octu może być winegret malinowy. Aby go przygotować, połącz jedną łyżkę oliwy z oliwek, jedną łyżkę octu balsamicznego, jedną łyżeczkę miodu, jedną łyżeczkę musztardy oraz 2-3 łyżki przecieru malinowego. Sałatka z dodatkiem dressingu malinowego z pewnością zaskoczy wszystkich gości.
Jak długo można przechowywać sałatkę w lodówce?
Przede wszystkim sałatki każdego rodzaju należy przechowywać w lodówce, dzięki czemu zachowują one świeżość i chrupkość przez dłuższy czas. Użycie konkretnych składników znacząco wpływa na świeżość i trwałość sałatek. Przygotowując liściaste sałatki należy mieć na uwadze, że wytrzymują one w lodówce od 1 do 3 dni. Wilgotne dodatki mogą wpływać na teksturę reszty składników, jeśli więc chcemy przygotować sałatkę jakiś czas przed jej podaniem, warto zadbać o odseparowanie składników suchych od mokrych. W tym przypadku należałoby pokroić wszystkie warzywa i umieścić je w misce, natomiast dressing przechowywać osobno i dodać go do sałatki tuż przed podaniem.