Babeczki z kremem śmietankowym

Przepis na Babeczki z kremem śmietankowym
Czas przygotowania55 min + chłodzenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Babeczki z kremem śmietankowym to propozycja dla każdego łasucha. Dodatek ulubionych owoców ( np. malin, jagód czy porzeczek) sprawi, że babeczki będą jeszcze pyszniejsze. Polecamy dobierać świeże owoce sezonowe.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić babeczki z kremem śmietankowym

  1. Babeczki: w dużej misce posiekać nożem mąkę z masłem, dodać cukier biały, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszać.
  2. Aby babeczki były kruche należy oddzielić żółtko od białka i dodać tylko połowę białka oraz całe żółtko i szybko zagnieść ciasto (kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania). Wstawić ciasto do lodówki na godzinę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i podzielić na 24 kawałki. Można też zrobić z ciasta rulon i wtedy dzielić, a następnie uformować kawałki ciasta w foremkach.
  5. Piec aż babeczki będą złote (ok. 12 min) w temp. 200°C.
  6. Krem: masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie, stale ucierając, dodawać stopniowo śmietanę.
  7. Wypełnić wystudzone babeczki kremem i udekorować świeżymi sezonowymi owocami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.