Babka na oleju

Przepis na Babka na oleju
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • 1 i ½ szklanki cukru (lub mniej)
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 małe opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu
  • bułka tarta do obsypania formy

Promocje na składniki

Jak zrobić babka na oleju

  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  2. W dużej misce wymieszać olej z cukrem, jajkami i aromatem migdałowym.
  3. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet i dobrze wymieszać.
  4. Formę na babkę (lub dużą keksówkę) wysmarować tłuszczem i posypać dobrze bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy.
  5. Piec przez 1 godzinę, a następnie sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe (wykałaczka wetknięta w ciasto ma wyjść czysta).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.