Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Babka z rodzynkami i migdałami
85 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 40 g migdałów
- 1 cytryna
- 40 g rodzynek sułtanek
- 220 g masła, 120 g cukru pudru
- 4 żółtka, 1 łyżka rumu
- 220 g mąki, 45 g mąki ziemniaczanej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 3 białka
- masło i mąka do przygotowania formy
- cukier puder do posypania
Jak zrobić babka z rodzynkami i migdałami
- Sparzyć migdały wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut, potem zdjąć skórkę i pociąć w słupki. Umyć cytrynę, wytrzeć i otrzeć ze skórki. Umyć sułtanki i wysuszyć je papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Ubić masło, cukier puder i żółtka na puszystą masę. Dodać rum, otartą skórkę cytryny, pocięte migdały oraz sułtanki i wymieszać.
- Zmieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawać do masy maślano-żółtkowej po jednej łyżce tej mieszaniny na przemian z mlekiem, stale mieszając. Na koniec ubić białka na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
- Natłuścić wybraną formę i cienko oprószyć mąką. Napełnić ciastem i piec około 60 minut. Chwilę studzić ciasto w formie, potem przełożyć z formy na drucianą podstawkę i wystudzić całkowicie. Posypać cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze