Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Bananowiec ciasto
60min
średni
02.11.2023
Bananowiec to ciasto pieczone na bazie bananów, z dodatkiem daktyli, miodu, orzechów i cynamonu. Możne stanowić zarówno pyszny, słodki deser, jak i popołudniową przekąskę. Polecamy wypróbować nasz przepis na ciasto Bananowiec, który znaleźć można poniżej.
Spis treści:
Składniki
Jak zrobić bananowiec ciasto
- Rozgrzej piekarnik do 160C. Natłuść podstawę formy (może być np. keksówka) i wyłóż papierem do pieczenia.
- Włóż mąkę, cynamon, 175g masła, cukier, jajka i 3 łyżki miódu do dużej miski i dobrze rozmieszaj drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym, aż masa stanie się lekka i puszysta.
- Rozgnieć banany i posiekaj daktyle. Wymieszaj ciasto z 50 g posiekanych orzechów, bananami i daktylami.
- Przełóż do przygotowanej formy i wygładź wierzch. Piecz przez 30-40 minut, aż stwardnieje, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysty. Ochłódź.
- Aby zrobić glazurę, wlej resztę miodu i masła na małą patelnię i mieszaj, aż masło się rozpuści i lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj połówki orzechów włoskich. Pozostaw do ostygnięcia, do momentu zagęszczenia.
- Przełóż glazurę na wierzch ciasta i wyrównaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze