Barszcz grzybowy na zakwasie

Przepis na Barszcz grzybowy na zakwasie
Czas przygotowania120min
Poziom trudnościśredni
Ocena 3.0
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić barszcz grzybowy na zakwasie

  1. Suszone grzyby opłukać, a następnie namoczyć w niewielkim garnuszku (min 30min).
  2. Następnie dodać do garnuszka ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie (ok. 30 minut).
  3. Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody.
  4. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły (ok. 20 minut).
  5. Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy.
  6. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, maggi i solą. Można dodać łyżkę masła, żeby barszcz był bardziej aksamitny, lub skwareczki – jeśli ktoś lubi.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.