Bigos na wędzonce

Przepis na Bigos na wędzonce
Czas przygotowania130 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 3.3
02.11.2023

Bigos na wędzonce to tradycyjny, polski bigos, przygotowany na wędzonych kościach, boczku, karkówce, wołowinie i kiełbasie śląskiej, z dodatkiem przypraw, takich jak ziele angielskie, liście laurowe, kminek, pieprz czy ziarna jałowca, dzięki czemu ma on intensywny smak i aromat. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić bigos na wędzonce

  1. Przygotować wywar z wędzonych kości: zalać je w dużym garnku zimną wodą, a następnie gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wyjąć kości i obrać mięso.
  2. Odstawić mięso na później. Wywar przecedzić, aby pozbyć się resztek z kości.
  3. Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić.
  4. Kapustę przepłukać, by nie była zbyt kwaśna i odcisnąć z wody, a następnie posiekać. Zalać kapustę wywarem i postawić na średnim ogniu.
  5. Kiedy kapusta się gotuje, pokroić mięsa w kostkę i przesmażyć na patelni, dodając pokrojoną cebulę i wędlinę. Dusić wszystko do miękkości.
  6. Zawartość patelni dodać do kapusty, dodać mięso obrane od kości, a następnie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, jałowiec, tymianek i pieprz.
  7. Namoczone suszone grzyby postawić na średnim gazie i gotować przez kilka minut. Odcedzić, pokroić i dodać do bigosu. Wywar z grzybów zachować do podlewania bigosu.
  8. Gdy kapusta będzie miękka, dodać przecier pomidorowy i wymieszać całość. Jeśli jest to konieczne, można doprawić bigos solą.
  9. Gotować jak najdłużej, na małym ogniu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.