Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Biszkopt z brzoskwiniami
60 min
średni
02.11.2023
Biszkopt z brzoskwiniami to prosty, klasyczny deser, który świetnie sprawdzi się na co dzień. Ciasto z brzoskwiniami z puszki przybrać można listkami świeżej mięty lub melisy i posypać delikatnie cukrem pudrem. Polecamy ten przepis.
Składniki
- 4 jaja (oddzielić żółtka od białek)
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- sok i otarta skórka z cytryny
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń odsączonych z syropu
Jak zrobić biszkopt z brzoskwiniami
- Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
- Ubijając, dodać do piany żółtka wymieszane z sokiem z cytryny.
- Wymieszać delikatnie masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny.
- Wylać ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie.
- Piec w temp. 180°C ok. 40 minut.
- Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty lub melisy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze