Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Biszkoptowe lizaki w czekoladzie
30 min + mrożenie
średni
02.11.2023
Biszkoptowe lizaki w czekoladzie to masa przyrządzona z pokruszonych biszkoptów, serka mascarpone i nutelli, którą mrozimy, nabijamy na patyczki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie i ozdabiamy kolorowymi posypkami. Taki deser prezentuje się znakomicie i sprawdzi się na każdej imprezie czy przyjęciu urodzinowym.
Składniki
- 300 g biszkoptów
- 100 g mascarpone
- 100 g nutelli
- 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- kolorowe posypki
- kupne patyczki lub drewniane szpikulce do szaszłyków
Jak zrobić biszkoptowe lizaki w czekoladzie
- Biszkopty połam na kawałeczki. Możesz użyć moździerza lub umieścić je w foliowym woreczku i użyć tłuczka.
- Połamane biszkopty wymieszaj z mascarpone i nutellą.
- Z masy ulep kulki, ułóż je na talerzu i schłodź przez mniej więcej godzinę w zamrażarce.
- Po tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Kulki nabij na patyczki tak aby wyglądały jak lizaki.
- Obtocz w czekoladzie a następnie w kolorowych posypkach.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze