Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem
15 min
średni
02.11.2023
Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem to opiekane kromki ciabatty lub bagietki, posmarowane oliwą z oliwek, z szynką parmeńską, rukolą, plasterkami pomidora i parmezanem. Świetnie sprawdzą się na śniadanie czy kolację, a także jako przekąska w ciągu dnia.
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 12 cieniutkich plasterków pomidora
- 1 ciabatta lub bagietka, pokrojona skośnie na 12 kromek
- 50 g rukoli
- 75 g szynki parmeńskiej — plasterki porwane na kawałki
- 25 g wiórków lub plasterków parmezanu
Jak zrobić bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem
- Kromki ciabatty nasmarować oliwą i opiec z obu stron w mikrofali z funkcję grill lub w piekarniku ( ok 6-8 minut).
- Wyjąć i ułożyć na nich plasterki pomidora, sera, liście rukoli i szynkę parmeńską. Skropić resztą oliwy i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze