Bulion rybny

Przepis na Bulion rybny
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg różnych części ryby
  • ok. 4 litry wody
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 1 pęczek ziół

Promocje na składniki

Jak zrobić bulion rybny

  1. Pokroić cytrynę i warzywa w plasterki.
  2. Postawić garnek na średnim ogniu i wlać olej.
  3. Smażyć rybę przez 2-3 minuty, ale nie zrumienić jej. Dodać pozostałe składniki: cytrynę, cebulę, marchewkę, seler, zioła i wino.
  4. Zalać 4 litrami wody, rozgnieść zioła aby wydobyć aromat i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 45 minut. Zbierać co jakiś czas pianę.
  5. Jeśli chce się uzyskać czysty bulion wyłożyć durszlak gazą i przecedzić wywar. Zużyć od razu albo wstawić do lodówki (przechowywać w lodówce do 4 dni lub w zamrażalniku do 4 m-cy).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.