Bułki ziemniaczane

Przepis na Bułki ziemniaczane
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bułki ziemniaczane to świeże, smakowite pieczywo, przygotowane na bazie mąki i ziemniaków. Z powodzeniem zastąpi tradycyjny chleb lub bułki na śniadanie lub jako dodatek do zup.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić bułki ziemniaczane

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przesiać do miski mąkę, sól, mieloną gorczycę i proszek do pieczenia
  2. Rozetrzeć wraz z masłem palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
  3. Starannie wymieszać w innej misce mleko z utłuczonymi ziemniakami. Dodać suche składniki i wymieszać widelcem, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki mleka, by powstało miękkie ciasto.
  4. Lekko zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy, aż będzie jednolite, a następnie uformować małe kulki i ułożyć na nasmarowanej blasze.
  5. Posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut, aż dobrze wyrosną i się przyrumienią.
  6. Przenieść na drucianą kratkę. Podawać na ciepło lub odstawić do wystygnięcia.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.