Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Bułki ziemniaczane
30 min
średni
02.11.2023
Bułki ziemniaczane to świeże, smakowite pieczywo, przygotowane na bazie mąki i ziemniaków. Z powodzeniem zastąpi tradycyjny chleb lub bułki na śniadanie lub jako dodatek do zup.
Spis treści:
Składniki
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonej gorczycy
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g masła, pokrojonego na małe kawałki
- 4 łyżki chudego mleka lub trochę więcej w razie potrzeby
- 150 g zimnych, utłuczonych ziemniaków (bez dodatku mleka lub masła)
- mleko lub roztrzepane jajko, do posmarowania
Jak zrobić bułki ziemniaczane
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przesiać do miski mąkę, sól, mieloną gorczycę i proszek do pieczenia
- Rozetrzeć wraz z masłem palcami, aż ciasto będzie przypominać bułkę tartą.
- Starannie wymieszać w innej misce mleko z utłuczonymi ziemniakami. Dodać suche składniki i wymieszać widelcem, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki mleka, by powstało miękkie ciasto.
- Lekko zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy, aż będzie jednolite, a następnie uformować małe kulki i ułożyć na nasmarowanej blasze.
- Posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut, aż dobrze wyrosną i się przyrumienią.
- Przenieść na drucianą kratkę. Podawać na ciepło lub odstawić do wystygnięcia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze