Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Calzone - pizza
60 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 300 ml (1 i 1/4 szklanki) wody
- 1 łyżeczka soli
- 400 g (3 szklanki) mąki chlebowej
- 1 łyżeczka mleka w proszku
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
- 180 ml (3/4 szklanki) pomidorowego sosu do pizzy
- 100 g drobno posiekanej ulubionej kiełbasy
- 2 łyżki roztopionego masła
- 140 g startego sera mozzarella
Jak zrobić calzone - pizza
- Wodę, sól, mąkę, mleko w proszku, cukier i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić funkcję wyrabiania ciasta.
- Po zakończeniu cyklu wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować tak, aby powstał kształt koła i przenieść na blachę posmarowaną tłuszczem. W małej misce wymieszać kawałki kiełbasy z serem.
- Na środku ciasta nałożyć przez całą długość szeroki pas pomidorowego sosu, a na to położyć nadzienie z kiełbasy i sera. Ciasto zgiąć w połowie i zamknąć tak, jakby lepiło się pieroga. krawędzie dobrze docisnąć.
- Można je uszczelnić, smarując lekko wodą. Po wierzchu rozprowadzić pędzelkiem roztopione masło.
- Piec w temperaturze 175°C przez 35 do 45 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze