Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Chakalaka
30min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 czerwona lub biała cebula, drobno posiekana
- 6 ząbków czosnku, pokruszonych
- 1-2 zielone papryczki chilli, z wyciętym środkiem, pokrojone
- kawałek imbiru, wielkości połowy kciuka, starty
- 2 łyżki mleka
- szczypta curry
- 3 papryki (czerwona, zielona i żółta), drobno pokrojone
- 5-6 dużych marchewek, starte
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5-6 dużych pomidorów lub 400g pomidorów z puszki, krojonych
- 2 łyżeczki przyprawy piri-piri
- 2 gałązki tymianku, tylko liście lub 2 łyżeczki suszonego tymianku
- przyprawiony jabłkowy Chutney, sos BBQ lub sos piri-piri do smaku (opcjonalnie)
- 400g fasoli z puszki
- posiekana kolendra
- ryż lub chleb
- mieszanka zielonych sałat do podania (opcjonalnie)
- grillowane mięso do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić chakalaka
- Rozgrzej olej na patelni. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i zaczniesz się karmelizować.
- Dodaj czosnek, papryczki chili i połowę imbiru. Smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj curry w proszku i zamieszaj. Jeśli mieszanina zaczyna się przypalać, dodaj odrobinę wody.
- Wmieszaj paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj marchewki i zamieszaj, aby upewnić się, że są pokryte pastą curry. Dodaj przecier, pomidory, tymianek, przyprawę piri-piri, sos Chutney lub inny sos, jeśli używasz.
- Dodaj fasolkę, a następnie napełnij puszkę do połowy wodą i ją również dodaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut, aż warzywa staną się miękkie, a całość nieco stężeje.
- Dodaj pozostały imbir i dopraw do smaku. Posyp kolendrą i podawaj na gorąco lub na zimno ryżem lub chlebem, sałatą i mięsem z grilla.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze