Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Chleb cynamonowy
60 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 250 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 200 g (1 szklanka) cukru i dodatkowo 2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki rodzynek
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 2 łyżeczki masła
Jak zrobić chleb cynamonowy
- Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem formę o wielkości 12×22 cm.
- Do dużej miski wsypać mąkę, 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia, sodę, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, sól, maślankę, jaja, rodzynki i wanilię.
- Wyrobić ciasto mieszając przez 3 minuty. Wlać do przygotowanej foremki. Wyrównać wierzch.
- Rozetrzeć 2 łyżki białego cukru i 1 łyżeczkę cynamonu z masłem i skropić tym gładki wierzch ciasta. Spiralnym ruchem lekko przeciągnąć po nim nożem, by uzyskać efekt marmurkowy.
- Piec około 50 minut. Sprawdzić wykałaczką: jeżeli po nakłuciu ciasta wyjdzie sucha i czysta, ciasto jest gotowe. Wyjąć i ostudzić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze