Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Chleb na sodzie z kminkiem
65 min
średni
02.11.2023
Chleb na sodzie z kminkiem to domowy, pieczony we własnej kuchni chleb na mącę żytniej, z dodatkiem aromatycznego kminku. Świeży chleb z chrupiącą skórką sprawi, że każde śniadanie będzie przyjemnością.
Składniki
- 550 g mąki żytniej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g cukru
- 1 łyżka kminku
- 300 ml maślanki
Jak zrobić chleb na sodzie z kminkiem
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, cukrem i kminkiem.
- Dodać maślankę i wyrabiać ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka przez około 1-2 minuty, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
- Wyłożyć odpowiednie formy ( równie dobrze spisze się zwykła blacha, wyłożona papierem do pieczenia – kształty będą wtedy nieregularne). Posypać chleby lekko kminkiem.
- Piec przez 45-55 minut w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej podstawce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze