Chleb na sodzie z kminkiem

Przepis na Chleb na sodzie z kminkiem
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chleb na sodzie z kminkiem to domowy, pieczony we własnej kuchni chleb na mącę żytniej, z dodatkiem aromatycznego kminku. Świeży chleb z chrupiącą skórką sprawi, że każde śniadanie będzie przyjemnością.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chleb na sodzie z kminkiem

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, cukrem i kminkiem.
  3. Dodać maślankę i wyrabiać ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka przez około 1-2 minuty, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
  4. Wyłożyć odpowiednie formy ( równie dobrze spisze się zwykła blacha, wyłożona papierem do pieczenia – kształty będą wtedy nieregularne). Posypać chleby lekko kminkiem.
  5. Piec przez 45-55 minut w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej podstawce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.