Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Chleb na zakwasie
150 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Jak zrobić chleb na zakwasie
- W dużej misce połączyć 1 szklankę mąki, cukier, sól i suche drożdże. Dodać mleko i miękką margarynę. Następnie dodać zakwas i wszystko wymieszać. Dodawać stopniowo resztę mąki, ciągle mieszając.
- Położyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniatać przez 8 do 10 minut. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i zamieszać, by pokryło się tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem i odstawić na 15 minut. Uformować bochenki. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Znów pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Jajko rozbełtać z wodą i za pomocą pędzelka posmarować nim powierzchnię bochenków. Posypać posiekaną cebulą.
- Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze