Chleb na zakwasie

Przepis na Chleb na zakwasie
Czas przygotowania150 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 650 g (4,75 szklanki) mąki chlebowej
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 235 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
  • 2 łyżki miękkiej margaryny
  • 375 g (1,5 szklanki) zakwasu
  • 1 bardzo duże jajko
  • 1 łyżka wody
  • 40 g posiekanej cebuli

Promocje na składniki

Jak zrobić chleb na zakwasie

  1. W dużej misce połączyć 1 szklankę mąki, cukier, sól i suche drożdże. Dodać mleko i miękką margarynę. Następnie dodać zakwas i wszystko wymieszać. Dodawać stopniowo resztę mąki, ciągle mieszając.
  2. Położyć ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniatać przez 8 do 10 minut. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski i zamieszać, by pokryło się tłuszczem. Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem i odstawić na 15 minut. Uformować bochenki. Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Znów pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Jajko rozbełtać z wodą i za pomocą pędzelka posmarować nim powierzchnię bochenków. Posypać posiekaną cebulą.
  5. Piec w temperaturze 190°C przez 30 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.