Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Chleb ziemniaczany
90 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Chleb ziemniaczany to pyszny, chrupiący, domowy chleb, przyrządzany nie tylko na bazie mąki, ale także ziemniaków. Polecamy jako zastępnik klasycznego chleba, np. do przygotowania kanapek śniadaniowych lub jako dodatek do zup.
Spis treści:
Składniki
- 500 g najlepiej mączystych ziemniaków
- 60 ml ciepłej wody (40-50°C)
- 3 łyżki cukru
- 7 g suszonych drożdży
- 240 ml mleka plus 2 łyżki
- 2 łyżki masła
- 1½ łyżeczki soli
- 600 g mąki
- 1 duże jajko
- olej słonecznikowy do smarowania formy
Jak zrobić chleb ziemniaczany
- Umyć ziemniaki i gotować we wrzątku do miękkości, około 25 minut. Odlać wodę, krótko odparować, obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Odstawić.
- Wlać wodę do miseczki. Wsypać do niej łyżkę cukru i suszone drożdże. Odstawić na 5 minut, potem wymieszać i odstawić, żeby wyrosły.
- Wlać mleko do garnka, włożyć ziemniaki, masło, resztę cukru oraz sól i podgrzać, aż masło się rozpuści. Zawartość garnka przełożyć do miski i wymieszać.
- Dodać wyrośnięte drożdże oraz 450 g mąki. Całość zmieszać, żeby powstało ciasto. Resztą mąki posypać blat kuchenny. Wyrabiać na nim ciasto rękami 10 minut, aż się zrobi elastyczne. Gdyby było zbyt kleiste, dodać trochę mąki w czasie wyrabiania.
- Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na ok godzinę. Przez ten czas powinno podwoić objętość.
- Wysmarować foremkę olejem słonecznikowym. Dalej wyrabiać ciasto na blacie, a następnie uformować w bochenek i włożyć do formy. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rozbełtać jajko z odrobiną mleka. Posmarować bochenek, używając pędzla kuchennego. Można naciąć powierzchnię bochenka wzdłuż czubkiem noża na głębokość około 1 cm.
- Piec chleb w gorącym piekarniku 40-45 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, wysunąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze