Chlebek jabłkowy

Przepis na Chlebek jabłkowy
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 3
02.11.2023

Chlebek jabłkowy to słodki wypiek, który świetnie sprawdzi się zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Można posmarować go masłem, miodem czy kremem orzechowym. Polecamy także przyprószyć przed podaniem szczyptą cynamonu.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić chlebek jabłkowy

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Keksówkę wysmarować masłem.
  2. Jajka zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę. Wmieszać masło. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, nasiona wanilii, sól i mleko i wymieszać całość łyżką. Ciasto powinno być dość rzadkie.
  3. Dodać jabłka, wymieszać łyżką, a następnie przelać ciasto do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.
  4. Przykryć folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił i piec jeszcze przez 15 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Jakub 09.07.2023 Z tego przepisu wyjdzie co najwyżej rozwalająca się ala szarlotka. (tez dodałem polowe cukru i jest bardzo slodkie). Zdjęcie totalnie nie przedstawia ukończonego wypieku z tego przepisu.
Avatar Księżyc 15.04.2023 Trochę z tym cukrem pogrzało, dałam połowę a i tak myślę, że jest mega słodki
Avatar Anonimowo 24.09.2022 Czy można zastąpić jablka na jabłka ze słoika ?