Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Chlebek owocowy z orzechami
60 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Chlebek owocowy z orzechami to chlebowe ciasto z dodatkiem wielu suszonych owoców, takich jak figi, morele czy śliwki oraz pokruszonych orzechów. Ten owocowy chlebek posmarować można dodatkowo dżemem lub kremem orzechowym. Świetnie sprawdzi się zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie.
Składniki
- 400 g białej mąki chlebowej
- ½ łyżeczki soli
- skórka otarta z ½ cytryny
- 7 g suszonych drożdży instant
- 85 g suszonych moreli, grubo posiekanych
- 85 g suszonych gruszek, grubo posiekanych
- 85 g suszonych śliwek, grubo posiekanych
- 50 g suszonych fig, grubo posiekanych
- 50 g mieszanki posiekanych orzechów, takich jak laskowe, nerkowce i migdały
- inne wybrane owoce
- 250 g letniej wody
Jak zrobić chlebek owocowy z orzechami
- Wymieszać sól, skórkę z cytryny i drożdże w dużej misce. Dodać posiekane owoce i orzechy. Starannie wymieszać. Dolać wodę i wyrobić rękami gładkie, dość gęste ciasto.
- Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać 10 minut, aż zrobi się elastyczne. Przełożyć do lekko nasmarowanej tłuszczem miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1½-2 godziny, żeby podwoiło objętość.
- Wyłożyć ciasto na blat posypany mąką i ubić pięściami, aż osiągnie pierwotną objętość. Delikatnie ugnieść z ciasta kulę i ułożyć na mocno nasmarowanej blasze.
- Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swą objętość.
- Pod koniec czasu przeznaczonego na rośnięcie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Odkryć chleb i piec 30-40 minut, żeby przyrumienił się ładnie. Gdyby rumienił się zbyt szybko, należy go przykryć folią.
- Przełożyć na metalową kratkę, gdzie ostygnie. Chlebek zachowuje świeżość przez 5 dni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze