Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Chow mein z wieprzowiną i warzywami
50 min
średni
02.11.2023
Chow mein z wieprzowiną i warzywami to aromatyczna i pełna smaku potrawa kuchni chińskiej. Każdy amator kuchni orientalnej doceni mnogość i intensywność przypraw, które nadają charakter temu daniu.
Składniki
- 25 g suszonych grzybów chińskich lub shiitake
- wywar z drobiu lub warzyw
- 340 g chińskiego makaronu pszennego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 świeża papryczka chili czerwona lub zielona, drobno posiekana
- 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w paski
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 50 g fasolki szparagowej, pociętej na mniejsze kawałki
- 2 marchewki pocięte w słupki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego (sake lub mirin) albo wytrawnego sherry
- 100 g kiełków fasoli
- 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- listki świeżej kolendry, do przybrania
Jak zrobić chow mein z wieprzowiną i warzywami
- Włożyć grzyby do małej miseczki i zalać wrzątkiem, żeby ledwie je przykrywał. Odstawić na 10 minut. Wyłożyć sitko gazą lub papierowym ręcznikiem kuchennym i przecedzić grzyby. Nie wylewać płynu.
- Jeśli jest go mniej niż 100 ml, dolać wywar z drobiu lub warzyw. Odstawić. Usunąć twarde ogonki z grzybów, pokroić je w plasterki i odstawić.
- Kiedy grzyby się moczą, w dużej misce zalać wrzątkiem chiński makaron. Moczyć 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Starannie odlać.
- Rozgrzać wok lub dużą patelnię. Wlać łyżkę oleju słonecznikowego, a kiedy będzie gorący, dodać czosnek, imbir i chili. Smażyć, cały czas mieszając, 30 sekund, pilnując, żeby składniki nie przypaliły się.
- Włożyć do woka paseczki wieprzowiny i smażyć, cały czas mieszając, około 2 minut, aż mięso będzie wysmażone. Wyjąć mięso z woka łyżką cedzakową.
- Wlać do woka resztę oleju, mocno podgrzać, aż zacznie lekko dymić. Dodać marchewkę, fasolkę i grzyby. Smażyć, cały czas mieszając, ok 2 minuty.
- Wlać wodę, w której moczyły się grzyby, sos sojowy i wino ryżowe lub sherry, a następnie przełożyć wieprzowinę z powrotem do woka. Dusić, mieszając minutę, aż mięso będzie gorące.
- Włożyć do woka makaron, a następnie kiełki fasoli tak, by składniki się tylko podgrzały. Kiełki powinny pozostać chrupkie.
- Dodać posiekaną kolendrę, wymieszać i skropić olejem sezamowym. Przybrać listkami kolendry i od razu podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze