Chutney jabłkowy z tymiankiem

Przepis na Chutney jabłkowy z tymiankiem
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Chutney jabłkowy z tymiankiem to wytrawny sos doskonały, jako dodatek do mięs, sera i rożnych przekąsek. Na przyjęciu czy imprezie na pewno zaciekawi gości. Polecamy.

Składniki

  • 3 duże jabłka, obrane i bardzo drobno posiekane
  • 1 łyżka suszonego tymianku i parę gałązek świeżego
  • 1 liść laurowy
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki sznapsa jabłkowego (wódki jabłkowej) lub Calvados
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pół papryczki chili, drobno posiekanej

Promocje na składniki

Jak zrobić chutney jabłkowy z tymiankiem

  1. W małym rondelku o grubym dnie wymieszać jabłka z tymiankiem, liściem laurowym, chili, cukrem, sznapsem i octem jabłkowym.
  2. Delikatnie gotować przez 1 godzinę do 75 minut, pod częściowym przykryciem, aż sos zgęstnieje stanie się lepki. Od czasu do czasu mieszać.
  3. Doprawić do smaku solą. Wyjąć liść laurowy i podawać na gorąco lub na ciepło.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.