Ciasto kokosowe

Przepis na Ciasto kokosowe
Czas przygotowania55min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 100 g masła, plus ekstra do smarowania
  • 100g zwykłej mąki
  • 175g białego cukru o drobnych kryształkach
  • 135 g suszonego kokosa
  • 3 duże żółtka i białka (oddzielnie)
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (z całymi owocami)
  • garść wiórków kokosowych (opcjonalnie)

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto kokosowe

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Wysmaruj blachę odrobiną masła i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby jego końce wystawały ponad ścianki formy.
  2. Aby przygotować bazę, wrzuć mąkę, cukier i 85g kawałków suszonego kokosa do miski, wymieszaj wszystko, a następnie połącz z masłem, ugniatając masę dłońmi.
  3. Wmieszaj żółtko nożem lub łyżką, a następnie znowu ugniataj dłońmi, aby masa była gładka.
  4. Przełóż ciasto do formy, wygładzając je tyłem łyżki, aby uzyskać równomierną warstwę. Rozsmaruj dżem na cieście, omijając krawędzie.
  5. Aby przygotować polewę, ubij białka elektryczną ubijaczką, aż będą sztywne, a następnie stopniowo dodawaj cukier.
  6. Usyp warstwę z pozostałego suszonego kokosa, a następnie przykryj drugą warstwę dżemu i polewą.
  7. Posyp wiórkami kokosowymi i piecz przez 25 minut do uzyskania złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plasterki.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.