Ciasteczka z czekoladą

Przepis na Ciasteczka z czekoladą
Czas przygotowania35min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasteczka z czekoladą to kruche ciastka z kawałkami czekolady, które świetnie sprawdzą się jako słodka przegryzka między posiłkami lub mały deser. Nasze ciastka z czekoladą można łatwo zapakować do plastikowego pojemnika czy śniadaniówki i zabrać na piknik lub biwak. Polecamy wypróbować przepis.

Składniki

  • 150g solonego masła, zmiękczonego
  • 80g jasnobrązowego cukru muscovado
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajo
  • 225 g mąki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200g kawałków czekolady

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasteczka z czekoladą

  1. Rozgrzej piekarnik do 190C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
  2. Wrzuć zmiękczone masło, cukier muscovado i cukier do miski i ucieraj do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Dodaj 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego do 1 dużego jajka i wymieszaj z resztą.
  4. Wsyp mąkę, sodę i sól do miski, wymieszaj drewnianą łyżką i dodaj do reszty.
  5. Dodaj kawałki czekolady i dobrze wymieszaj.
  6. Użyj łyżeczki do nabierania małych porcji ciasta i układaj je na blaszce, z małymi przerwami. Powinno wyjść ok 30 ciasteczek.
  7. Piecz przez 8-10 minut, aż będą jasnobrązowe na brzegach i nadal lekko miękkie w środku, kiedy je naciśniesz.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.