Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Ciastka z jabłkiem i orzechami laskowymi
35 min
średni
02.11.2023
Ciastka z jabłkiem i orzechami laskowymi to słodkie ciasteczka z kawałkami jabłek i orzechów, które dobrze sprawdzą się zarówno jako deser, jak i na drugie śniadanie. Zachęcamy do wypróbowania tego bardzo prostego przepisu.
Składniki
- 2 kwaskowate jabłka
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 60 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 4–5 łyżek mleka
- 50 g pokruszonych orzechów laskowych
Jak zrobić ciastka z jabłkiem i orzechami laskowymi
- Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Umyć i cienko obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
- Wsypać do miski mąkę i proszek do pieczenia. Masło pokroić w kawałki i dodać. Wyrobić ostrożnie palcami, żeby ciasto wyglądało jak mnóstwo małych grudek.
- Wymieszać w osobnej misce cukier z solą, cynamonem, jabłkami oraz orzechami, przesypać do miski z ciastem i zagnieść.
- Dodać jajko i tyle mleka, żeby składniki były pokryte ciastem, ale wyraźnie się odznaczały.
- Używając 2 łyżeczek, przenosić ciasto z miski na blachę i formować 24 kopki w odstępach 3 cm. Nieco je spłaszczyć.
- Piec przez 15 minut w nagrzanym piekarniku. Studzić na drucianej podstawce. Podawać letnie lub zimne.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze