Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Ciastka z masłem orzechowym
30min
średni
02.11.2023
Ciastka z masłem orzechowym to bardzo prosty deser, który możesz zrobić w krótkim czasie. Jest to dobra przekąska do szkoły czy pracy, wystarczy zapakować do plastikowego pojemnika i szczelnie zamknąć.
Składniki
- 200g masła orzechowego
- 175g cukru o drobnych kryształkach
- ¼ łyżeczki drobnej soli stołowej
- 1 duże jajko
Jak zrobić ciastka z masłem orzechowym
- Nagrzej piekarnik do 180C i przygotuj 2 duże blachy, wyłożone papierem do pieczenia.
- Zmieszaj masło orzechowe i cukier w misce. Dodaj ¼ łyżeczki drobnej soli stołowej i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj jajko i ponownie zamieszaj, tak, by masa była gładka.
- Podziel ciasto na kawałki, wielkości pomidorków cherry i rozłóż je na blachach tak, by każdy kawałek miał wokół siebie trochę wolnego miejsca.
- Każde ciasteczko przyciśnij delikatnie widelcem, żeby je trochę spłaszczyć. Ciasteczka można upiec od razu, lub zamrozić ciasto na inny dzień.
- Piecz przez ok 12 minut, aż będą złote wokół krawędzi i jaśniejsze w środku. Ostudź i podawaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku, przez maksymalnie 3 dni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze