Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciastka z płatków owsianych z rodzynkami
35 min
średni
02.11.2023
Ciastka z płatków owsianych z rodzynkami to słodkie, małe ciasteczka, przygotowane na bazie płatków owsianych, masła, rodzynek, jajka i cukru brązowego, z dodatkiem cynamonu, goździków, masła orzechowego i skórki otartej z cytryny. Polecamy wypróbować ten deserowy przepis.
Składniki
- 65 g masła
- 150 g płatków owsianych
- 50 g rodzynek
- 1 jajko
- 50 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 1 torebka (16 g) cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka otartej skórki cytryny
- 1 łyżka masła orzechowego
Jak zrobić ciastka z płatków owsianych z rodzynkami
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
- Masło roztopić na dużej patelni. Wsypać płatki owsiane i stale mieszając, wyprażyć je do jasnej barwy. Wysypać na duży talerz i ostudzić.
- Jajko zmiksować z cukrem, cynamonem, masłem orzechowym oraz goździkami, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać prażone płatki owsiane, rodzynki oraz skórkę cytryny i wymieszać.
- Nałożyć na blachy 35 porcji masy wielkości dużego orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Należy układać je na blachach w odstępach 4 cm, ponieważ nieco rosną podczas pieczenia.
- Piec każdą blachę makaroników osobno na górnej półce piekarnika przez około 18 minut, aż będą jasnobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na drucianą podstawkę i tam studzić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze