Ciastka z płatków owsianych z rodzynkami

Przepis na Ciastka z płatków owsianych z rodzynkami
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciastka z płatków owsianych z rodzynkami to słodkie, małe ciasteczka, przygotowane na bazie płatków owsianych, masła, rodzynek, jajka i cukru brązowego, z dodatkiem cynamonu, goździków, masła orzechowego i skórki otartej z cytryny. Polecamy wypróbować ten deserowy przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciastka z płatków owsianych z rodzynkami

  1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
  2. Masło roztopić na dużej patelni. Wsypać płatki owsiane i stale mieszając, wyprażyć je do jasnej barwy. Wysypać na duży talerz i ostudzić.
  3. Jajko zmiksować z cukrem, cynamonem, masłem orzechowym oraz goździkami, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodać prażone płatki owsiane, rodzynki oraz skórkę cytryny i wymieszać.
  4. Nałożyć na blachy 35 porcji masy wielkości dużego orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Należy układać je na blachach w odstępach 4 cm, ponieważ nieco rosną podczas pieczenia.
  5. Piec każdą blachę makaroników osobno na górnej półce piekarnika przez około 18 minut, aż będą jasnobrązowe. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na drucianą podstawkę i tam studzić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.