Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Ciasto cytrynowe
60 min
średni
02.11.2023
Ciasto cytrynowe to wilgotne, puszyste ciasto o cytrynowym posmaku. Delikatne i aromatyczne ciasto cytrynowe świetnie sprawdzi się jako deser, dodatek dla kawy, a także słodka przekąska dla gości.
Spis treści:
Składniki
- 200 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 125 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- masło i mąka do formy
Jak zrobić ciasto cytrynowe
- Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę nasmarować masłem i posypać mąką. W misce wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
- Cytrynę sparzyć, wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
- Cukier, jajka, masło, skórkę cytrynową i sok (oprócz 2 łyżek, które trzeba zachować do glazury) dodać do miski z mąką. Zmiksować na gładko.
- Przełożyć ciasto do formy i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.
- Upieczone ciasto wyjąć z pieca i przełożyć z formy na drucianą podstawkę.
- Przygotować lukier z pozostałych 2 łyżek soku cytrynowego i cukru pudru. Ciasto należy lukrować, gdy jest jeszcze ciepłe. Odstawić do wystudzenia w chłodne miejsce. Bez lukru ciasto również smakuje wyśmienicie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze