Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
70 min
średni
02.11.2023
Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi to deser o głębokim, czekoladowym smaku. Idealnie pasował będzie do gorzkiej, czarnej kawy. Proponujemy podawać delikatnie posypane cukrem pudrem.
Składniki
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g czekolady deserowej, startej na tarce
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Jak zrobić ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem okrągłą formę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Zmiksować masło, dodać cukier i znów dobrze zmiksować. Dodać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu.
- Dodać sól, przesiać do środka mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować na gładko
- Zetrzeć do środka czekoladę, dodać zmielone orzechy i cynamon i wymieszać łyżką.
- Wylać ciasto do blaszki i wyrównać, aby piekło się równomiernie. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut.
- Przestudzić chwilę w blaszce a następnie wyjąć na talerz, zdejmując papier. Można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze