Ciasto drożdżowe ze śliwkami posypane kruszonką

Przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami posypane kruszonką
Czas przygotowania80 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto drożdżowe ze śliwkami posypane kruszonką to klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem świeżych owoców sezonowych i kruszonki. Dzięki śliwkom ciasto jest wilgotne i słodkie. Polecamy jako letni deser.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami posypane kruszonką

  1. Ze składników na ciasto odłożyć do małego rondla: 2 łyżki mąki, 8 łyżek letniego mleka, łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Kiedy ciasto wyrośnie roztopić margarynę, odstawić do przestudzenia. Jajka i żółtka ubić z cukrami.
  3. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, resztę letniego mleka i margarynę. Ciasto zagnieść energicznie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  4. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki dobrze zagnieść.
  5. Następnie posypując dłonie mąką wybrać wyrośnięte ciasto z miski i wylać do wyłożonej papierem formy.
  6. Na nie wyłożyć przekrojone na połówki lub mniejsze kawałki śliwki. Obficie posypać kruszonką. Piec koło godziny w temperaturze 180°C.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.