Ciasto piwne do ryby

Przepis na Ciasto piwne do ryby
Czas przygotowania15 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 480 ml (4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
  • 180 ml (3/4 szklanki) piwa
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 700 g filetów z dorsza
  • 2 litry oleju roślinnego do smażenia

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto piwne do ryby

  1. W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i skrobią kukurydzianą.
  2. W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem. Dodać piwo i wymieszać. Dodać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i dobrze wymieszać.
  3. We frytownicy lub w głębokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej do 190°C.
  4. Zanurzać rybę w cieście, a następnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć aż nabierze złotego koloru, około 4 do 5 minut. Podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.