Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Ciasto piwne do ryby
15 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 480 ml (4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 jajka
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka
- 180 ml (3/4 szklanki) piwa
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
- 700 g filetów z dorsza
- 2 litry oleju roślinnego do smażenia
Jak zrobić ciasto piwne do ryby
- W średniej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i skrobią kukurydzianą.
- W dużej misce zmiksować jajka z mlekiem. Dodać piwo i wymieszać. Dodać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i dobrze wymieszać.
- We frytownicy lub w głębokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej do 190°C.
- Zanurzać rybę w cieście, a następnie włożyć do gorącego oleju. Smażyć aż nabierze złotego koloru, około 4 do 5 minut. Podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze