Ciasto pomarańczowe

Przepis na Ciasto pomarańczowe
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ciasto pomarańczowe to smakowity, słodki wypiek, przygotowany na bazie świeżych pomarańczy, dzięki którym ma jednocześnie cytrusowy i słodki smak. Polecamy wypróbować ten przepis, to smakowite ciasto pomarańczowe zasmakuje każdemu, kogo nim poczęstujemy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ciasto pomarańczowe

  1. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i masło.
  2. Pomarańcze sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok.
  3. Skórkę z pomarańczy wraz z wyciśniętym sokiem z jednej pomarańczy dodać do reszty składników.
  4. Całość miksować na niskich obrotach lub dobrze wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni C bez termoobiegu.
  6. Ciasto jest bardzo płynne, dlatego długo się piecze. Po upływie ok. 60 minut sprawdzić patyczkiem lub widelcem, czy ciasto jest w środku upieczone.
  7. Gdy ciasto się dopiecze wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i następnie całość polać pozostałym sokiem z połówki pomarańczy.
  8. Resztę pomarańczy pokroić na plasterki i podawać razem z ciastem lub udekorować jego wierzch. Można również ciasto posypać cukrem pudrem dla dekoracji.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.