Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Cukinia faszerowana sosem bolońskim
30 min
średni
02.11.2023
Cukinia faszerowana sosem bolońskim to efektowna przekąska z cukinii zapiekanej z sosem bolońskim i żółtym serem. Świetnie sprawdzi się, jeśli z poprzedniego obiadu został nam taki sos. Polecamy.
Składniki
- 2 duże cukinie
- oliwa z oliwek
- sos boloński
- sól i pieprz
- starty żółty ser do posypania
Jak zrobić cukinia faszerowana sosem bolońskim
- Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrapać nasiona łyżeczką i wyrzucić je. Wydrapać łyżeczką miąższ i wymieszać z sosem bolońskim.
- Na patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć cukinię z sosem. Przykryć patelnię i smażyć około 10 minut, aż cukinia zmięknie.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Naczynie żaroodporne lub blachę wysmarować tłuszczem. Włożyć wydrążone cukinie i napełnić ciepłym farszem. Oprószyć solą i pieprzem i posypać żółtym serem.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i przyrumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze