Cukinia faszerowana sosem bolońskim

Przepis na Cukinia faszerowana sosem bolońskim
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Cukinia faszerowana sosem bolońskim to efektowna przekąska z cukinii zapiekanej z sosem bolońskim i żółtym serem. Świetnie sprawdzi się, jeśli z poprzedniego obiadu został nam taki sos. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić cukinia faszerowana sosem bolońskim

  1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrapać nasiona łyżeczką i wyrzucić je. Wydrapać łyżeczką miąższ i wymieszać z sosem bolońskim.
  2. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć cukinię z sosem. Przykryć patelnię i smażyć około 10 minut, aż cukinia zmięknie.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  4. Naczynie żaroodporne lub blachę wysmarować tłuszczem. Włożyć wydrążone cukinie i napełnić ciepłym farszem. Oprószyć solą i pieprzem i posypać żółtym serem.
  5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż ser się rozpuści i przyrumieni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.