Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Curry z ogórka
15 min
średni
02.11.2023
Curry z ogórka to smakowity dodatek, który zachwyci amatorów kuchni orientalnej. To kawałki ogórka przygotowane w mleku kokosowym z odrobiną śmietany i z dodatkiem musztardy, czosnku, liści curry, kurkumy i kozieradki. Polecamy wypróbować ten ciekawy przepis.
Spis treści:
Składniki
- 1 kg świeżych ogórków
- 1/2 łyżeczki jasnej, łagodnej musztardy
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 1 łyżka liści curry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżka śmietany
Jak zrobić curry z ogórka
- Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Pokroić w duże kawałki (ok. 5 cm).
- Ogórki i wszystkie przyprawy wrzucić do dużego garnka, potrząsać garnkiem aby przyprawy opadły na dno.
- Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zmiksować zawartość (bo zwykle nie jest jednolita). Odlać połowę do miseczki i dodać do tego 1/2 szklanki wody i śmietanę. Zmiksować.
- Zalać zawartość garnka rozcieńczonym mlekiem kokosowym, aby wszystko było przykryte.
- Ustawić garnek na dużym ogniu i gotować bez przykrycia, aż ogórki będą al dente – ok 5 minut. Nie mogą się rozpadać.
- Dodać jeszcze trochę mleka kokosowego. Jeśli skończyło się nam to rozcieńczone, można dodać nierozcieńczonego. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Delikatnie przemieszać 2-3 razy i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze