Curry z ogórka

Przepis na Curry z ogórka
Czas przygotowania15 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Curry z ogórka to smakowity dodatek, który zachwyci amatorów kuchni orientalnej. To kawałki ogórka przygotowane w mleku kokosowym z odrobiną śmietany i z dodatkiem musztardy, czosnku, liści curry, kurkumy i kozieradki. Polecamy wypróbować ten ciekawy przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić curry z ogórka

  1. Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Pokroić w duże kawałki (ok. 5 cm).
  2. Ogórki i wszystkie przyprawy wrzucić do dużego garnka, potrząsać garnkiem aby przyprawy opadły na dno.
  3. Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym i zmiksować zawartość (bo zwykle nie jest jednolita). Odlać połowę do miseczki i dodać do tego 1/2 szklanki wody i śmietanę. Zmiksować.
  4. Zalać zawartość garnka rozcieńczonym mlekiem kokosowym, aby wszystko było przykryte.
  5. Ustawić garnek na dużym ogniu i gotować bez przykrycia, aż ogórki będą al dente – ok 5 minut. Nie mogą się rozpadać.
  6. Dodać jeszcze trochę mleka kokosowego. Jeśli skończyło się nam to rozcieńczone, można dodać nierozcieńczonego. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Delikatnie przemieszać 2-3 razy i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.