Curry z soczewicą

Przepis na Curry z soczewicą
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Curry z soczewicą to danie w stylu indyjskim, którego głównym składnikiem jest soczewica z puszki. Przygotowywane jest także z pomidorów, wywaru warzywnego i wielu aromatycznych przypraw, takich jak imbir czy chili. Polecamy.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 5 cm świeżego imbiru, obranego i startego
  • 2 malinowe lub inne duże pomidory, posiekane
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • ¼ łyżeczki pokruszonych płatków chili
  • 2 puszki soczewicy (po 400 g każda), odsączonej
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • łyżka posiekanej pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić curry z soczewicą

  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę i smażyć cebulę przez 4 minuty. Dodać czosnek i imbir, smażyć przez minutę, cały czas mieszając.
  2. Dodać pomidory i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić przez 5 minut.
  3. Dodać soczewicę i wywar, gotować przez kolejne 10 minut.
  4. Soczewicę przekładać do miseczek i posypać pietruszką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.